Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bloomberg: Türkiye ABD’nin Patriot füze savunma sistemini almayı reddetti

Bloomberg’in haberine göre, ABD’nin son teklifi de Ankara nezdinde kabul görmedi. Teklif, ABD’nin 2019 yılı sonuna kadar Patriot’ları Türkiye’ye vermesini, Türkiye’nin de Rusya ile olan S-400 anlaşmasından vazgeçmesini öngörüyordu.

Bloomberg’e konuşan Amerikalı yetkililer, yeni teklifin 15 Şubat 2019’dan önce yapıldığını söyledi. Yeni teklif uyarınca teslimat tarihi öne çekilmiş ancak fiyat artırılmıştı. Türkiye’nin en baştan beri arkasında durduğu temel talepler ise yine karşılanmadı: Kredi anlaşması ve teknoloji paylaşımı. Amerikalı yetkililer pazarlıkların sona erdiğini söyledi.

Türkiye’nin Rusya ile yaptığı anlaşma, ABD’nin tepkisini çekiyor. Amerikan yönetimi, S-400’lerin gelmesi halinde Türkiye’ye yaptırım uygulamak istiyor. Bu çerçevede F-35 uçaklarının teslim edilmemesi de gündemde.

İlk S-400’lerin temmuz ayında Türkiye’de konuşlandırılması bekleniyor. Türkiye ve Rusya, teknoloji paylaşımı ve ortak üretim konusunda da anlaştı.

Prof. Dr. Serhat Güvenç: “Özellikle ABD Kongresi’nde Türkiye’ye yönelik çok sert ve olumsuz bir hava var, dolayısıyla bu olumsuz havada Türkiye’nin canını acıtacak yaptırımların çıkması hiç şaşırtıcı olmayacak”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Güvenç, Türkiye’nin yeni adımının Türkiye-ABD ilişkilerindeki gerilimli havayı artıracağını söyledi. Güvenç “Özellikle ABD Kongresi’nde Türkiye’ye yönelik çok sert ve olumsuz bir hava var, dolayısıyla bu olumsuz havada Türkiye’nin canını acıtacak yaptırımların çıkması hiç şaşırtıcı olmayacak” dedi.

Prof. Dr. Serhat Güvenç ile yaptığımız söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.