Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kimsenin kabul etmediği “cihadcı gelin” Şamima Begüm’ü kocası Hollanda’ya götürmek istiyor

İngiltere’nin vatandaşlıktan çıkardığı Şamima Begüm kendisini kabul edecek ülke aramaya devam ediyor. IŞİD üyesi kocası, Begüm’ü Hollanda’ya götürmek istediğini söyledi.

Hollanda vatandaşı IŞİD üyesi Yago Riedijk, BBC’ye verdiği röportajda, eşi Şamima Begüm ve yeni doğan bebeklerinin kendisiyle beraber Hollanda’ya dönmesini istediğini söyledi. Riedijk halen Suriye Demokratik Güçleri’nin elinde tutuluyor.

Riedijk geri gönderilirse, Hollanda’da en az 6 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Şamima Begüm’ün kocası IŞİD üyesi Yago Riedijk

Riedijk, Begüm ile Rakka’da, evlendirilmek üzere bekletilen kadınların tutulduğu bir evde tanıştı. Begüm o zaman 15 yaşındaydı.
Riedijk, çocuk yaştaki Begüm’le evlenmiş olmasında bir yanlışlık olmadığını savundu:

“Çok gençti ve belki biraz daha beklemeliydim. Ama evlenmek için başvuran oydu ve kendi seçimini yaptı. Ben de onunla evlenmeyi kabul ettim.”

Begüm’ün Riedijk’den iki çocuğu oldu ama ikisi de bebekken öldü. Geçtiğimiz aylarda üçüncü bebeğine hamile kaldı. İkili, IŞİD’in Suriye’deki son kalesi olan Bağuz’a kaçtı. Kocası teslim olurken, Begüm bir mülteci kampına gönderildi. Şamima Begüm, doğum yapınca İngiltere’ye dönmek istediğini duyurdu ama İngiltere onu kabul etmedi ve vatandaşlıktan çıkardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.