Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, son 30 yılın en düşük seviyesine çektiği büyüme hedefine vergi indirimleriyle ulaşmaya çalışacak


Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip Çin, büyüme hedefini son 30 yılın en düşük seviyesine çekti. Pekin yönetimi, ABD ile ticaret savaşlarının da etkisi olduğu düşünülen yapısal yavaşlamayı, vergi indirimleri ve Çin pazarına girişin kolaylaştırılması hamleleriyle atlatmaya çalışacak.

Çin, 2019 için GSYH büyüme hedefini 6.0-6.5 arasına çekti. Büyüme hedefinin alt sınırı olan 6.0 son 30 yılın en düşük büyümesini gösteriyor. Uzun süredir devam eden yavaşlamada siyasetçilerin borç risklerini azaltma, çevreyi koruma ve fakirliği hafifletme politikalarının da etkisi var.

Başbakan Li Kegiang (en sağda), Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile birlikte.

Çin Ulusal Halk Kongresi’nde konuşan Başbakan Li Keqiang 298 milyar dolarlık vergi indirimlerini açıklarken “Önümüzde zorlu bir ekonomik savaş var” dedi.

Ekonomiyi canlandırmak için; harcamaların artırılması, işletmeler için harçların azaltılması, kamu bankalarının işletmelere vereceği kredilerin artırılması, savunmaya ayrılan bütçenin azaltılması ve Çin pazarına girişin kolaylaştırması gibi hamleler düşünülüyor.

Li ayrıca “İstihdamı ilk sıraya koyacağız” diyerek, 11 milyon kişiye iş imkanı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 

Çin geçen sene belirlediği 6.5 hedefini 6.6 büyüme ile geçse de ekonomi bir süredir yavaşlıyor. Bunda ABD’nin başlattığı ticaret savaşları, teknoloji devi Huawei’nin kıskaca alınması ile işçi ve öğrenci protestolarının da etkisi var.

Uzmanlara göre Çin’i daha fazla borçlanma bekliyor

Bloomberg anketine göreyse ekonomistler, 2019’da büyümenin 6.2 olmasını beklerken, 2020 ve 2021 büyümesinin ise daha da düşük çıkmasını öngörüyor.

Önemli ekonomistlerden Alicia Herrero durumu, “Hedefler dönemsel değil, yapısal yavaşlamayı gösteriyor. Politikacıların ekonomiyi desteklemesini gerektirecek. Bu, piyasalar için kısa vadede iyi haber ama Çin için kötü haber; daha fazla borçlanma anlamına geliyor” diyerek özetliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.