Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski El Kaide üyesi Amerikalı cevaplıyor: Neden IŞİD’e katılan ABD’lileri geri almalıyız?

Eski el Kaide üyesi ABD vatandaşı Bryant Neal Viñas, ele geçirildikten sonra ABD güvenlik güçleri ile çalışmaya başladı. New York Times’ta bir yazı kaleme alan
Viñas, aynı şeyi diğer Batılı devletlerin de yapabileceğini savunuyor. Viñas’ın dün yayınlanan yazısını önemli bulduğumuz noktalarıyla siz okuyucularımıza sunuyoruz.

IŞİD Doğu Suriye’deki son kalelerini kaybederken ve Atlantik’in her iki yanındaki siyasetçiler “yabancı savaşçılarla” ne yapacaklarını düşünürken ben de benzersiz deneyimlerimle tartışmaya katkı sunabileceğimi düşündüm.

Ben 11 Eylül Saldırılarından sonra El Kaide’ye katılan ilk Amerikalıydım. Pakistan’da yakalandım, ABD yasalarına teslim edildim ve New York’a geri getirildim.

Yaptıklarım yüzünden hapis yattım ve özürler dilemeye çalıştım. Diğerleri de aynı şeyi yapıp toplumumuza ve İslami radikallerle savaşımıza katkıda bulunabilirler – aynı zamanda onlara bu fırsatı vermek, müttefiklerimiz ve dünyadaki savunmasız insanlar için bir örnek oluşturabilir.

Long Island’da büyüyüp İslam’a döndükten sonra, 2007’de 24 yaşındayken, Müslüman toprakları Batı’dan korumak için Pakistan ve Afganistan’a gittim, çünkü Amerika’nın Irak ve Afganistan’ı işgaline karşı çıkıyordum. Bu, bana hayatta bir amaç verdi ve amacım, cesur bir Müslüman olarak savaşıp şehit olmaktı.

Birtakım yerel örgütler ve El Kaide saflarında ABD askerleriyle bir süre savaştıktan sonra, yakalanıp ABD’ye getirildim. Geldiğimde, eski yoldaşlarım olan cihadcıları ihbar edip ABD’nin El Kaide liderliğini bulup yok etmesine yardım etmeye karar verdim. Beni mahkum eden federal yargıç işbirliğimi “dikkate değer” bulsa da sekiz buçuk yıldan fazla hapis yattım – şaşırtıcı bir şekilde, bu yüzden artık daha iyi bir insan olduğumu söyleyebilirim.

Samimi olarak şunu söyleyebilirim ki tutuklanma, tam işbirliği, pişmanlık ve rehabilitasyon sözü “elinde kan olmayan” ve hata yaptığını kabul edip cezaevinde yaptıklarını kefaretini ödemeye hazır yabancı savaşçılar için geçerli bir yol olabilir. Bunu böyle tahayyül etmek zor olsa da onlar, ABD ve Avrupalı ortaklarımızın elinde stratejik bir kart olabilir.

Öncelikle onlar da benim gibi, IŞİD’in nasıl çalıştığına ve örgütlendiğine dair “içeriden bir bakış” ve istihbarat sunabilirler, hatta örgüt liderliğinin bulunmasına dahi yardımcı olabilirler. İkinci olarak bu Batılılar, nasıl radikalleştiklerini anlatabilirler. Üçüncü olarak, hapiste yatıp verdikleri kararlarla yüzleşip kendileriyle barıştıktan sonra benim gibi, savunmasız gençlerle konuşup onlarla büyük bedellere mal olmuş erdemlerini paylaşabilirler.

“Hayat devam ediyor”

Fakat terörizmden sonra hayatın devam ettiği konusunda umutlu olmalılar. Benim kendi hayatım bunun iyi bir örneği: yaklaşık bir yıl önce hapisten çıktıktan sonra yiyecek yardımlarıyla hayatta kalıyordum ve işsizdim. Şimdi ise yiyecek yardımlarıyla hayatta kalmak bir yana, bir işim var ve imalat sektöründe gittikçe ilerliyorum.

Dahası, istihbarat ve güvenlik güçlerini ve analistleri nasıl bu yola girdiğini, nasıl “deradikalize” olup Amerikan toplumuna katkıda bulunan bir vatandaş haline geldiğini anlatmaya istekli eski bir El Kaide militanı olarak, küçük gruplara deneyimlerimi anlatıyorum.

Birleşik Devletler’in eski savaşçılar için hapishane rehabilitasyonu, mesleki eğitim veya ruh sağlığı programları yok. Ama ben ve benim gibi hayatını değiştirilebilmiş olanlar, bu yabancı savaşçılar için bir örnek olabiliriz.

ABD, IŞİD’e katılan ABD’lileri geri getirip işini yapması için yargı sistemini serbest bırakarak müttefikleri için bir örnek olabilir. Eylemleri sebebiyle uygun hapis cezaları çektikten sonra ülke hatta, yeni bir terörle mücadele kaynağına sahip olabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.