Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nadir orangutan türlerinden biri Endonezya’daki baraj projesinden dolayı tehdit altında

The Guardian’ın haberine göre, Endonezya’da yapımı devam eden Çin destekli bir baraj projesi yüzünden nadir bir orangutan türünün soyu tükenebilir. Çin’in finanse ettiği proje tamamlandığında Pongo Tapanuliensis orangutanlarının yaşadığı bölge sular altında kalacak.

Sumatra ormanları

Endonezyalı çevreciler bu baraj projesine karşı açtıkları davayı kaybetti. Pazartesi günü Medan şehrindeki İdare Mahkemesi, yapımı süren projenin olumsuz bir çevresel etki yaratmayacağı değerlendirmesini yaptı. Uzmanlara göre ise, baraj eğer tamamlanırsa orangutanların yaşadığı yerde sele neden olacak. Baraj bölgesinde yaşayan orangutanların yaklaşık 800 primattan oluştuğu biliniyor. Ancak seller sonrasında orangutanların hayatlarına devam edemeyeceğinin ve türün yok olma tehlikesiyle karşılaşabileceğinin altı çiziliyor.

Bilim insanları geçen aralık ayında bu bölgede yaşayan orangutan türünün eşsiz DNA karakteri taşıdığını açıklamıştı. Söz konusu orangutan türüne Pongo Tapanuliensis adını veren bilim insanları, daha önce bu türün Sumatra orangutanlarına ait olduğunu düşünüyorlardı. Ancak Medan kentinin bulunduğu Sumatra bölgesindeki orangutanlar da aynı şekilde soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Çevreciler kararı temyize götürecek

Üç yargıçlı mahkeme pazartesi günü, baraj yapımına karşı dava açan Endonezya Çevre Forumu’nun iddialarının ve sunduğu bilgilerin baraj projesiyle ilgisi olmadığına kanaat getirdi. Çevreciler ve Forum ise, mahkemenin son derece teknik bir açıdan, dar bir görüşle karar verdiğini ve davayı temyize götüreceklerini belirtti.

Baraj, Çin’in devlet destekli Sinohydro şirketi tarafından ve yine Pekin yönetiminin finansmanıyla yapılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.