Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HIV tedavisi mümkün mü? Dört temel soruya cevap

Milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü (HIV) bilim insanlarının halen kitlesel ve genel çözüm bulabildiği bir hastalık değil. Bugüne kadar HIV taşıyan iki kişi tedavi edilebildi. Bunlardan ilki 10 yıl önce ‘Berlin hastası’ olarak bilinen vakaydı. 10 yıl sonra bugünse, bilim insanları Nature dergisinde yayınladıkları makalede virüsü taşıyan ikinci bir hastayı daha iyileştirebildiklerini açıkladı. Bu durum bilim dünyasında büyük bir heyecan uyandırdı. Salı günü ise Seattle’da toplanan bilim insanları HIV ve AIDS’in geleceği ve olası tedavi yöntemleri ile ilgili geniş katılımlı bir toplantı yaptı. The New York Times’in haberinde söz konusu son vaka ve HIV ile ilgili dört temel soru cevaplanıyor. Haberi aktarıyoruz:

Timothy Ray Brown, tedavi edilen ilk HIV taşıyıcısı olarak tarihe geçti.

Son vakada hastanın iyileştirilmesi tüm HIV taşıyıcıları için durumu değiştirebilecek bir tedavi sunuyor mu?

Tam olarak bunu söyleyemeyiz. Bu son vakada hastanın iyileştirilmesi tüm HIV taşıyıcıları için bir tedavinin ortaya çıktığı anlamına gelmiyor. Ancak bu son vaka HIV için yeni bir araştırma gündemi ortaya koyuyor. Bilim insanları da bu yeni gündemi izlemeye son derece meraklı. Ancak bu son tedavi yaygınlaştırılmış ve genel bir tedavinin çok yakın olduğuna işaret etmiyor. Bu virüsü taşıyanlar ilaçlarını almaya devam etmeliler. HIV’in tedavisi hiç de kolay olmayacak ve kolay bulunamayacak.

Son hastanın durumu hafifletildi mi yoksa tedavi mi edildi? Fark nedir?

Tedavi bir hastalığın sonsuza kadar iyileştirilmesi demektir. Hafifletme ise bir virüsün vücutta kontrol altına alınması durumunu ifade ediyor. Yani hastalık tekrar ortaya çıkabilir, bu tamamıyla tedavi edildiği anlamına gelmiyor. Daha önce Berlin hastası olarak bilinen Timothy Ray Brown bundan 10 yıl önce tedavi edilmişti. Ancak son vakada adı açıklanmayan hastanın durumu hafifletildi ve virüs vücutta kontrol altına alındı. Yine de HIV, uğraşması ve başa çıkması o kadar zor bir virüs ki bunun kontrol altına alınması çok önemli bir aşama.

Human Immunodeficiency Virus / İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü (HIV).

Bir sonraki adım nedir?

Bilim insanları şu an kök hücre ve kemik iliği transferi ile HIV’e karşı güçsüz olan bağışıklık hücrelerini yok ediyor, bunun yerine HIV’e karşı dayanıklı hücreleri yerleştiriyorlar. Birçok bilim insanı HIV tedavisinde şu an bu yöntemi deniyor. Bunun dışında enzim tedavisi uygulayan çalışmalar da mevcut. Öte yandan, HIV’in etkilerini kontrol altına alan ve onu etkisiz hale getirmeye çalışan bilimsel çalışmalar da yürütülüyor.

Yakında bir tedavi bulunabilir mi?

Uzmanlar 5 ila 10 yıl içerisinde HIV’in belli bir formu ile ilgili tedavi bulunabileceğini düşünüyor. Araştırmacılar kimsenin yakın dönem için büyük bir beklenti içerisinde olmaması gerektiğinin altını çiziyor. Ancak şu ana kadar göründüğü kadarıyla gen tedavisi eldeki en önemli ilerlemeyi sağlayan unsur olarak öne çıkıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.