Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1 Aralık Dünya AIDS Günü: “HIV eşcinsel hastalığı değildir”

1 Aralık, son 40 yılda 35 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan hastalığa karşı farkındalık yaratmak için, Dünya AIDS günü olarak kabul ediliyor. Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde AIDS’e bağlı olarak ölüm oranı hemen hemen yok denecek düzeye kadar düşürülmüş durumda.

HIV + Nedir?

Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz: ”İngilizce ‘Human Immunodeficiency Virus’ kısaltması olarak kullanılan HIV, İnsan Bağışıklık Yetmezliği olarak bilinmektedir. Virüs, insan vücudunu koruyan bağışıklık sistemine zarar vererek AIDS hastalığına yol açar” derken ELISA testi pozitif çıkan kişilerin artık virüsü taşıyan insanlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini, bu kişilerin ”hasta” olarak nitelendirilmemesi gerektiğini vurguladı.

HIV belli bir grubun maruz kaldığı bir virüs müdür?

Virüsün bütün insan kesimlerini enfekte edebileceğini söyleyen Pozitif-iz Derneği Başkanı Çiğdem Şimşek, HIV’in kesinlikle eşcinsel hastalığı olmadığını dile getirdi. ”Herkesin, her yaştan, her kesimden insanların karşılaşabileceği” bir virüs olduğunu hatırlatan Şimşek, korunma yöntemlerinden bahsetti. Şimşek, çoklu ilişki yaşayan kişilerin mutlaka korunması gerektiğini ve düzenli olarak kan testi yaptırmasının önemini vurguladı.

Türkiye’deki sayılar bize ne söylüyor?

Türkiye’de 1985-2021 yılları arasında testi pozitif olarak tanı alan kişi sayısı 30 bin 293 olarak kayıtlara geçti. Enfekte kişilerin yüzde 81,2’sini erkekler, yüzde 18,8’ini kadınlar oluşturuyor. Dünya verilerine bakıldığında ise vakaların yüzde 54’ü kadın yüzde 46’sı erkek. Enfekte kişilerin en fazla görüldüğü yaş grubu 25-29 ve 30-34 arasındaki yaş grubu.

Türkiye’de bilinmeyen PreP (Pre-exposure prophylaxis / Temas Öncesi Profilaksi) nedir? PreP kullanımı ile HIV’in bulaşması engellenebilir mi?

2012’den itibaren kullanılan PreP (Pre-exposure prophylaxis), HIV’in bulaş riskini azaltmak için cinsel temas öncesi alınan bir ilaç rejimi. Temas öncesi koruma tedavisi diyebileceğimiz bir korunma yöntemi olan PreP, HIV ile enfekte olma riskini önemli ölçüde azaltıyor. Ancak PreP kullanımı diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bir önlem sağlamıyor. Dünya verilerine bakıldığında PreP kullanımının yaygınlaştığı ülkelerde HIV pozitif vakalarında azalmaya işaret ettiğini söyleyen Çiğdem Şimşek, şu ana kadar Sağlık Bakanlığı bünyesinde böyle bir politikanın gündeme gelmediğini belirtti.

B2B yani undetectable ne anlama gelmektedir?

Her gün kullanılan tabletler ile virüsün kandaki seviyesi sıfır noktasına getirilerek hem doğabilecek enfeksiyonel hastalıklara karşı korunma sağlanırken hem de insanlara bulaşın önüne geçiliyor. Bulaşın yayılmasının temel nedeni ise enfekte olan kişinin virüsü taşıdığını ve enfekte olduğunu bilmemesi ve tedavi almaması. Tedavi gören kişinin virüsü bir başkasına bulaştırması bilim otoritelerin göre mümkün değil.

PreP ilaçlarının güncel listesi için https://www.prepwatch.org/ ziyaret edilebilir. HIV ile ilgili daha geniş bilgi almak için Pozitif-iz Derneği (www.pozitifiz.org) ile irtibat kurabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.