Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Komünist Partisi üyesi genç kadınlardan yıllar sonra gelen cinsel saldırı suçlaması

Humanite’den Marie Barbier, Genç Komünistler Hareketi’den (MJCF) ve Komünist Öğrenciler Birliği’nden (UEC) kadın öğrencilerin cinsel saldırı iddialarını haberleştirdi.

Yaşadıklarını geçen hafta sonu Twitter hesaplarından yaptıkları ayrıntılı paylaşımlarla duyuran MJCF ve PCF’in (Fransa Komünist Partisi) eski üyeleri Léa Tytéca ve Mathilde Beuscher, MJCF ve PCF yöneticilerinin bilgilendirilmelerine rağmen pasif kaldığını ve saldırganları koruduğunu iddia etmişti.  

Kültür Bakanlığı’nda memur olarak çalışan Mathilde Beuscher iki yıl önce, 25 yaşındayken tecavüze uğradığını, yetkilileri bilgilendirmesine rağmen somut adım atılmadığını şu sözlerle anlatıyor: “Her yolu denedik ama hiçbir şey olmadı; ta ki sosyal ağlar üzerinden başımızdan geçenleri anlatmaya başlayana kadar.”

2017 yılının Şubat ayında bir arkadaşının doğum günü için Angers’e giden Beuscher, o gece arkadaşının yatağında uyudu. Sonrasını ise şöyle anlatıyor: “Elimle zorla kendisine mastürbasyon yaptırmaya başladı, direndim ama o daha da fazla zorladı, sonunda elimi kurtardım, ona ‘hayır’ dedim. Bunun üzerine kendisi bana mastürbasyon yaptırmaya çalıştı. Bacaklarımı zorla açtı…”

Devamında uğradığı cinsel saldırıyla ilgili detaylar veren Beuscher, ilk zamanlar utandığı için başından geçenleri kimseye anlatamadığını söylüyor.

Beuscher, daha sonra aynı yılın aralık ayında saldırganla tekrar karşılaştığını anlatıyor: “Bana olayı hatırlamadığını söyledi, ama bana tecavüz ettiğini söylediğimde inandı. Komünist olmayı hak etmediğini, tehlikeli biri olduğunu ve ortadan kaybolacağını söyledi.”

“Yalancıymışım gibi muamele ettiler”

Ancak Beuscher’in söylediğine göre böyle olmamış ve genç kadın saldırganı MJCF ve PCF etkinliklerinde görmeye devam etmiş. Bunun ardından partisine güvenini kaybeden Beuscher, Komünist Parti’yle ilişkisini kesmiş. Yaşadığını partiden pek çok kişiye anlatan Beuscher “Partideki pek çok kişinin bunun farkında olduğunu anlamam zor olmadı, ama bana yalancıymışım gibi muamele ettiler ve o [saldırgan] partide yerini sağlamlaştırdı” diye konuşuyor.

2018 mayısında PCF yerel yetkilisine uğradığı tecavüzü anlatan ayrıntılı bir e-posta gönderdiğini, ancak yanıt alamadığını söyleyen Beuscher, bununla birlikte postayı göndermesinden bir ay sonra, saldırganın parti içindeki kontratının yenilenmediğini öğrendiğini anlatıyor. Beushcer polise giderek şikayette bulunmaktansa çekinmiş.

Léa Tytéca ise 19 yaşında uğradığı tecavüzü Twitter’dan şu sözlerle duyurmuştu: “Şu, kim olduğu bilinmeyen tecavüzcü mitiyle alakası yoktu, birlikte mücadele ediyorduk, onu severdim, arkadaştık.”

Tytéca 2016 yılının, 14 Temmuz’u 15 Temmuz’a bağlayan gecesi, UEC’in geleneksel partisinin yapıldığı bardan çıkmış Paris’e dönüyormuş. Bu sırada kendisine eşlik eden yoldaşı ise, anlattığına göre ayakta duramayacak kadar sarhoşmuş: “Acayip sarhoştu, beni rahat bırakmıyordu, sarılıp duruyordu. Sonra arkadaşları gitti, ikimiz yalnız kaldık, ben haline acıdım ve ona yurda kadar eşlik ettim. Bana yol boyunca ‘Seni düzeceğim’ deyip durdu, ben de hayır dedim. Sanki başka birisiydi, çok korkmuştum.”

Tecavüzcüsüyle tekrar karşılaştı

Tytéca daha sonra yurdu bulamadıklarını ve otele gittiklerini anlatıyor: “Bir oda tuttuk, orada bana tecavüz etti.”

Tytéca da kendisine tecavüz eden kişiyle tekrar karşılaşmış. Saldırgan olanları hatırlamadığını iddia etmiş, bununla birlikte kendisine inandığını söylemiş.

Tytéca yaşadığı olay neticesinde depresyona girmiş ve konuşmak için bir yıl beklemiş: “Saçma olan, kadın olduğunuz için, organizasyondan bir kadronun kaybedilmesine neden olduğunuz için suçlanıyorsunuz. Sanki kendi değeriniz yokmuş gibi.”

Habere göre, iki kadının sessizliğini bozması, yoldaşlarını da etkileyecek. Nitekim, adını vermek istemeyen başka kadınların benzer hikayeleri de Fransız basınında yer almaya başladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.