Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

THY: 6 Nisan’da İstanbul Havalimanı’na taşınıyoruz

Türk Hava Yolları (THY), 6 Nisan 2019 Cumartesi günü Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na taşınacağını duyurdu.

THY’nin Twitter’daki duyurusuna göre, 6 Nisan 2019 günü saat 02.00 itibariyle THY’nin Atatürk Havalimanı’ndaki tüm tarifeli seferleri sona erecek. Uçuşlar aynı gün saat 14.00’te yeni alandan yapılacak.

THY’nin taşınma tarihini duyurduğu tweet

İstanbul Havalimanı’nın açılışı 29 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılmıştı. “Büyük Taşınma” daha önce iki kere ertelenmişti. THY önce 1 Ocak 2019’da, ardından da Mart 2019’da taşınacağını açıklamıştı. Yeni tarih 6 Nisan 2019 oldu.

THY, 29 Ekim’den bu yana iç hatlarda deneme uçuşları yapıyordu. Bu süreçte zaman zaman iptaller de meydana geldi.

İstanbul Havalimanı ile ilgili proje aşamasından bugüne kadar devam eden tartışmalar var.

Yeni havalimanının maliyeti

İstanbul Havalimanı dünyanın en pahalı havalimanlarından biri.

İstanbul Havalimanı 1,3 milyon metrekarelik terminal büyüklüğü,
76,5 milyon metrekarelik inşaat alanı, 6 bağımsız pisti, 500 uçaklık kapasitesi, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkı ve 350’den fazla destinasyona uçuş imkanıyla, dünyanın en büyük havalimanlarından biri ama en büyüğü değil. ABD’nin Atlanta Uluslararası Havaalanı, 100 milyondan fazla yolcu kapasitesi ile “şimdilik” dünyanın en büyük havaalanı.

İstanbul Havalimanı’nın maliyeti yaklaşık 25 milyar euro (150 milyar TL) olarak tahmin ediliyor. Şu ana kadar 6 milyar eurodan (36 milyar TL) fazla yatırım yapıldı. Toplam maliyet, yapım, işletme ve devir bedellerini kapsıyor. Tam kapasite çalıştığında yılda 200 milyondan fazla yolcu taşıması hedefleniyor. Hükümet, yapımı üstlenen İstanbul Grand Airport (İGA) şirketine yılda 90 milyon yolcu için uçuş garantisi verdi. Hedef tutmazsa aradaki fark Hazine tarafından İGA’ya ödenecek.

İGA’yı oluşturan konsorsiyumdaki beş şirketten biri olan Kolin, geçen ocak ayında hisselerini diğer ortaklara sattı ve konsorsiyumdan ayrıldı. Bu gelişme endişe yarattı. Diğer ortakların da konsorsiyumdan ayrılabileceği ve Hazineyi büyük bir borç yükünün altında bırakabileceği ileri sürülüyor.

Ölümlerin damga vurduğu inşaat süreci

Yeni havalimanının inşaatında 30 binden fazla işçi çalıştı. Bu süreçte çok sayıda işçi çeşitli kazalarda öldü. Resmi makamlar, İstanbul Havalimanı inşaatında şu ana kadar 27 kişinin öldüğünü açıkladı. Dev Yapı-İş Sendikası’na göre ise bu sayı 35. Cumhuriyet gazetesinde geçen yıl yayınlanan bir haberde de ölenlerin saysının 400’den fazla olduğu ve ailelerine sus payı ödendiği ileri sürüldü.

İnşaat süreci, kötü çalışma şartlarıyla da gündemden düşmedi. Geçen yılın eylül ayında yüzlerce işçi çalışma koşullarını protesto etmek için gösteri düzenledi.

Havalimanı inşaatında çalışan işçilerin eylemi.

İşçiler yemeklerin sağlıklı koşullar altında üretilmesi, maaşların ödenmesi, servis sorununun çözülmesi, yatakhane ve banyoların temizlenmesi, tahtakurularının yok edilmesi, su sorununun çözülmesi taleplerinde bulundu.

Gösteriye güvenlik güçleri müdahale etti, onlarca işçi tutuklandı. İşçiler, “Kamu Malına Zarar Verme”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet”, “Polise Mukavemet”, “İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali” ile suçlandı.

Çevre ile ilgili tartışmalar

İstanbul Havalimanı’nın yapıldığı yer de çevrecilerin tepkisini çekti. Havalimanı, kuşların göç yolu üzerinde bulunuyor. Çevreciler ayrıca Kuzey Ormanları’na ağır zarar verildiğini, bu sebeple de hayvan ve bitkilerin yaşam alanlarının ellerinden alındığını savunuyor.

Havaalanının sulak araziye inşa edilmesi de tartışma konusu. İnşaat için 750 milyon kübikmetre dolgu yapıldı. Yerin sağlamlığı ile ilgili endişeler var. İnşaat sürecinde de zaman zaman çökmeler meydana geldi.

İsim tartışması

Havalimanı açılmadan önce bir isim tartışması da yaşandı. Önerilen isimler arasında “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan” da vardı.
Sonunda “İstanbul Havalimanı” isminde karar kılındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.