Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Bosna Kasabı” lakaplı Radovan Karadziç’in 40 yıl hapis cezası, müebbete çevrildi

Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadziç’in temyiz duruşması karara bağlandı. Karadziç’e daha önce verilen 40 yıllık hapis cezasını yetersiz bulan temyiz yargıçları, “Bosna Kasabı”nın cezasını ömür boyu hapse çevirdi.

Mahkeme, Karadziç’in Srebrenitsa’daki soykırımdan sorumlu olduğu sonucuna varan kararı onadı. Karadziç’in temyiz başvurusu ise reddedildi. Yüksek mahkeme, suçun ağırlığı ve eski liderin sorumluluğu göz önüne alındığında, daha önce verilen 40 yıllık cezanın yetersiz olduğuna hükmetti. Karadziç, ömür boyu hapis yatacak.

Karadziç Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanırken.

Hollanda’nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Karadziç’i 2016’da 40 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Bosna’daki savaşta (1992-1995) Sırpların liderliğini yapan Karadziç, Srebrenitsa soykırımı, çeşitli savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan mahkum edilmişti. Karadziç aynı yıl karara itiraz etmiş ve yeniden yargılama talep etmişti.

Karadziç 2008’de Belgrad’da yakalandığında kılık değiştirmişti (solda).

Bosna’daki savaşın ardından kimlik değiştirerek uzun yıllar izini kaybettiren Karadziç, 2008’de Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da yakalandı, davası 2009’da başladı ve yedi yıl sürdü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.