Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Zelanda ölenlerini toprağa veriyor: Başbakan Ardern aşırı sağ ile küresel mücadele başlatılmasını istedi

Christchurch kentindeki terör saldırılarında ölenler, toprağa veriliyor. İlk tören, iç savaştan kaçan baba ve oğul, iki Suriyeli mülteci için düzenlendi. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, aşırı sağ ideolojilerin yok edilmesi için topyekûn mücadele çağrısında bulundu.

Ardern, BBC’ye verdiği demeçte göçün ırkçılığı körüklediği yönündeki görüşleri reddetti. Ardern şöyle konuştu:

“Saldırıyı bir Avustralya vatandaşının yapmış olması böyle bir ideolojinin ülkemizde olmadığı anlamına gelmez. Bu tarz ideolojileri bulundukları yerde yok etmeli, bunların yeşereceği ortamlara izin vermemeliyiz.”

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ırkçı, aşırı sağcı ideolojiyle mücadelenin ancak küresel dayanışma içerisinde yürütülebileceğini söyledi.

Aşırı sağ ile küresel çapta mücadele edilmesi gerektiğini belirten Ardern sözlerini şöyle sürdürdü:

“Küresel bir çağrı yapıyorum. Yeni Zelanda’nın başına gelen şey, başka bir yerde büyüyen bir kişinin başka bir yerde öğrendiği ideolojiyle gelip bize karşı şiddet kullanmasıdır. Dolayısıyla küresel anlamda güvenli, hoşgörülü ve kapsayıcı bir dünyaya sahip olmak istiyorsak, sınırlarla düşünmemeliyiz. Bu konuda görmek istediğimiz liderlik bu.”

Ardern saldırılarda iki öğrencisini kaybeden bir okulu ziyaret etti. Burada çocuklarla görüşen Yeni Zelanda Başbakanı onlara, “Nefretin esiri olmayın” diye seslendi.

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern saldırılarda üç öğrencisini kaybeden lisedeydi.

400 öğrenci Ardern için Haka dansı yaptı. Bir öğrenci Ardern’e “Nasılsın” diye sordu; “Çok üzgünüm” cevabını alınca Başbakana sarıldı.

Lise öğrencilerinin yaptığı Haka dansı.

Terör saldırılarında ölenlerden ilk toprağa verilenler, Suriyeli mülteciler Halid ve oğlu Hamza Mustafa oldu. İkili toprağa verilirken, saldırıda yaralanan diğer oğul Zaid, tekerlekli sandalyede dua ediyordu.

Suriyeli mülteci Zaid Mustafa, babası ve ağabeyini toprağa verdi.

Zaid, “Burada olmamalıydım. Sizle birlikte toprakta olmalıydım” diye ağladı.

Cenazeler toprağa verilirken bazı Yeni Zelandalılar da yarı otomatik silahlarını yetkililere teslim etmeye başladı. Hükümetin bu silahlara yönelik yeni bir düzenlemeye, belki de yasağa gitmesi bekleniyor.

Yeni Zelandalılar, Başbakan Ardern’in çağrısı üzerine silahlarını teslim etmeye başladı.

15 Mart’ta, Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde, aşırı sağcı, ırkçı 28 yaşındaki Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant, iki camiye Cuma namazı esnasında saldırmış ve 50 kişiyi tarayarak öldürmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.