Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fotoğraflarla Baykal Gölü’nde buz maratonu

Kamboçya’da çalışan Fransız konuşma terapisti Véronique Messina, Baykal Gölü’nün donmuş yüzeyindeki maratonda koşmak için uzak Sibirya’ya geldi. Yarışmadan bir gün önce ilk deneme koşusu için kendini buz yüzeyinin üzerine attı.

Buz kitleleri yerinden oynadıkça duyulan titreme ve patlamalara zaman zaman “Baykal Senfonisi” deniyor. 40 yaşındaki Messina yaşadığı deneyimi, “Korkunçtu. Buz yerinden oynuyordu, ben yerimden oynuyordum. Buz her çatladığında iki kat daha hızlı koşuyor gibi hissediyordum” diye anlatıyor.

Koşucular bir hovercraftın içinde başlangıç noktasına geliyor.
Koşucular gölün donmuş yüzeyinde.
Yarış görevlileri rotanın yarısında zaman tutarken.

Maraton koşucuları yarışmaları dünyayı keşfetmek için bir fırsat olarak değerlendiriyor. Her yılın mart ayında da UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ndeki Baykal Gölü egzotik, ruhani güzelliği ve zorlu koşullarıyla ufak bir koşucu grubuna ev sahipliği yapıyor.

Koşucuların çoğu, dünyanın en büyük ve en derin tatlı su oluşumuna sınırlarını test etmek için geldiklerini söylüyor.

Koşu rotası ve sağ üstte Baykal Gölü’nün Rusya’daki konumu.

Buz bu yıl yaklaşık 70 santimetre kalınlığında, yani bir tankı taşıyabilecek sağlamlıkta. Uzaktan gelen top sesine benzer sesler çıkararak buz kitlesinde rastgele çatlaklar açılıyor.

Maraton koşucuları yarış sabahı kahvaltıda.
Fransız yarışmacı Véronique Messina.
Bu yıl 23 ülkeden 97 erkek ve 30 kadın yarışmaya katıldı. Bunların dörtte biri sadece Rusya’dan.

Bu yılki yarışmanın mottosu su kaynaklarını korumak üzerine olsa da, yarışmanın asıl amacı çevresel konularda duyarlık yaratmaktan çok, dünya tatlı sularının yüzde 20’sini barındıran gölü korumayı amaçlıyor.

Koşucular için tuvaletler. Çadır biçiminde olan kadınlar için ve ısıtmalı.
Koşuculara su ve atıştırmalık dağıtılıyor.
Koşucuların yarışma sırasında çok sıkı giyinmesi zorunlu.
Rus ve Fransız ikili, bitiş çizgisinde.
Koşucular yarış sonrası kutlamada.

Ve yarışı 44 yaşındaki şirket yöneticisi Anton Dolgov kazanıyor. Kronometre 3:05:05’te.

Kaynak: New York Times.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.