Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: “Doğu Türkistan’daki kamplar kapatılmalı”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, eskiden toplama kamplarında tutulmuş Uygurlardan biriyle buluştuktan sonra Doğu Türkistan’daki kampları eleştirerek, Çin’i bu “iğrenç” uygulamayı durdurmaya çağırdı.

Pompeo geçen salı günü Çin’deki kamplarda uğradığı işkenceleri anlatan Mihrigül Tursun adlı Uygur kadın ile buluştu. Çin’e eleştirilerini tekrarlayan Pompeo, “Çin hükümetini bu kişilerin keyfi bir şekilde tutuklanan akrabalarını ve diğerlerini hemen serbest bırakmaya çağırıyoruz” dedi.

Mihrigül Tursun çocuklarından koparıldığını, 60 diğer kadınla birlikte sıkışık bir hücrede tutulduğunu, durmadan darp edildiğini ve elektroşok ile saatlerce işkenceye uğradığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Pompeo’nun akrabaları kamplarda tutulan üç diğer Uygur’la daha görüştüğünü belirtti.

Uydu görüntüleri son yıllarda onlarca kampın inşa edildiğini gösteriyor.

Geçen salı günü yüz binlerce Uygur’un kamplarda tutulduğunu söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, “Çinlileri bu uygulamanın iğrenç olduğuna ve durdurulması gerektiğine ikna etmeye çalışıyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve uluslararası insan hakları örgütlerine göre Çin, Sincan eyaletinde evlerdeki Kur’an’ları toplattı ve Müslüman Uygurları alkol tüketmeye, domuz eti yemeye zorladı.

ABD Dışişleri Bakanlığının yıllık insan hakları raporunu açıklayan bakanlık yetkilisi Michael Kozak, Sincan’da olan bitenler hakkında “Bugünün dünyasının en ciddi insan hakları sorunlarından biri” diye konuştu.

Çin ise kitlesel tutuklama iddialarını reddederek, kampların radikal İslamcılıkla mücadele için eğitim amacıyla kurulduğunu savunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.