Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da artan çocuk kaçırma söylentileri, Romanlara karşı şiddet eylemlerine yol açmaya başladı

The New York Times’ın haberine göre, son haftalarda Fransa’da ortaya çıkan videolar yoluyla sosyal medyada dolaşan çocuk kaçırma söylentileri Romanlara yönelik ırkçı saldırılara yol açıyor.

Sosyal medyada, insan kaçakçısı olduğu iddia edilen bir grubun Paris banliyölerinde dolaştığına ilişkin videolar paylaşılmıştı. Facebook’ta bu kişilerin organ mafyası olduğu söylentisi ile beraber, kimlikleri bilinmeyen bu kişilerin fotoğrafları yayınlandı. Snapchat ve Twitter üzerinden de, çocuk kaçırıldığına dair kanıt olduğu söylenen, hızlanan minibüslerin videoları paylaşıldı.

Habere göre, suçlamaların hedefinde özellikle Romanlar bulunuyor. Fransa’da Bulgaristan ve Romanya’dan gelmiş yaklaşık 15 bin Roman yaşıyor. Romanlar sadece çocuk kaçırma vakalarında değil, banliyölerde yaşanan hırsızlık, gasp ve adam kaçırma olaylarında da peşinen suçlamalara maruz kalıyor.

Bu son olayda ise Fransız polisi, sosyal medyada yayılan söylentilerin doğru olmadığını açıkladı. Polis herhangi bir kaçırma, kaçırılma veya kayıp ihbarı almadıklarını kamuoyuna duyurdu.

Pazartesi akşamı, sopa ve bıçak kullanan düzinelerce insan, Paris’in kuzey banliyölerinde Romanların yaşadığı bir bölgeye saldırdı ve  Bobigny’de iki kamyonet yaktı. Aynı gece silahlı saldırganlar ile Romanlar arasında bir çatışma daha çıktı.

Bazı Romanlar, Paris’in kuzeydoğusunda bulunan Clichy-sous-Bois’de banliyösünde de saldırıya uğradı ve ertesi gün Aulnay-sous-Bois’de yakınlarda saldırıya uğrayan iki Roman hastaneye kaldırıldı. Sosyal medyada ne zaman kaydedildiği bilinmeyen bir video ise bir grup insanın, içinde Romanların olduğu bir minibüsü taşlayıp içeridekileri tehdit ettiğini gösterdi.

Bobigny Savcısının açıklamasına göre, ikisi çocuk 19 kişi tutuklandı. Romanların avukatları ise, Romanlara yönelik sözlü tehditler ve onları korkutmak için atılan ateşli silahlarla ilgili raporlar ve kanıtları da savcılığa sunduklarını belirttiler.

Romanların haklarını savunmak için kurulan bir grup olan “La Voix des Rroms”un sözcüsü Anina Ciuciu, sosyal ağların ve mesajlaşma uygulamalarının Romanlarla ilgili olumsuz söylentilerin yayılmasını kolaylaştırdığını söyledi. Nefret söylemini reddetmek ve Romanları korumak için çok az şey yapıldığını söyledi.

Ciuciu “Dolaşımda olan sadece sahte bilgi değil. Romanların öldürülmesi için çağrı yapılıyor. Diğer herkes gibi, Romanların da güvenlik hakkı var.” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.