Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kubilay Barış Çelik’in AKP Maltepe mitingi izlenimleri: “Bu kardeşiniz hayatta oldukça bunlara prim vermeyeceğiz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’un CHP tarafından yönetilen ilçelerinden Maltepe’de muhalefete yönelik “terör” suçlamalarını tekrarladı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yüklendi. Cumhur İttifakı’nın MHP adayı Ahmet Baykan ile seçimlere girdiği Maltepe’de Erdoğan, AKP seçmenlerine “Ayrılık yok” mesajı verdi. Çay dağıtımı ve “Bir Aşk Hikayesi” yine bilindik görüntülerdendi.

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart Yerel Seçimleri kampanyası öncesi belki de en yoğun günlerinden birini yaşadı. Yedisi Anadolu Yakasında olmak üzere toplam olarak sekiz mitinge katılan Erdoğan’ı Kubilay Barış Çelik, Maltepe’de izledi.

Bugün ağır misafirleri olan Maltepe’de Cuma namazı vakti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Maltepe Merkez Camii’nde Cuma namazını kıldıktan sonra caminin hemen yanındaki meydanda vatandaşlara seslenecekler. Bu yüzden etraftaki yoğun güvenlik önlemlerine, kapanan yollara şaşırmak mümkün değil.

Üç ayrı yoldan alana girmeye çalışınca her defasında “Şuradan dolanın” cevabını alıyorum. “Şuradan dolanıp” nihayet girişe ulaşınca polisler üzerimdeki çakmak, kalem, lipstick gibi cisimleri topluyor. Muhalefet mitinglerindeki tedbirsiz hava burada yok.

Aynı girişten Cuma namazını kılmak için camiye gitmek isteyen yaşlıca bir adam polis tarafından başka bir girişe yönlendirilince “Allah ıslah etsin” diyerek hayıflanıyor, gerisin geri gidiyor.

Sonunda haremlik-selamlık alana girebiliyorum: sağ taraf erkeklere, sol taraf kadınlara ayrılmış. Cuma namazına 15 dakika kaldığından olsa gerek, kitlenin çoğunu kadınlar oluşturuyor, aralarında çok sayıda liseli genç kız var. Bir kadının alana girmesi belki dakikalar alacakken, henüz dolmamış erkekler kısmına elimi kolumu sallaya sallaya giriyorum.

Belki de daha geniş tutulduğundan olsa gerek, erkekler kısmı kadınlarınkine kıyasla daha seyrekti.

AKP, MHP bayrakları değil de Türk bayrağı tutan vatandaşlar, Erdoğan, Yıldırım ve yanındakilerin miting alanından görülen cami kapısından çıkmasını bekliyor. İçeriden coşkulu bir vaaz duyuluyor. Kadınlar ateşli bir şekilde slogan atıyor.

Kadınlar kısmının dolmasıyla erkekler kısmına taşan kadınlardan biri, yandaki kocaman postere bakarak “Bunların yanına bir de şeyi, Yazıcıoğlu’nu koy, hepsinin gider kellesini uçururlardı” diyor.

Bu sırada yandaki büyük ekran, epik müzikler eşliğinde 1994’ten itibaren Erdoğan’ın siyasi hayatından görüntüler ve AKP iktidarının son 17 yıldaki icraatlarını gösteriyor. Teknoloji ve altyapı, başlıca temalar. Benim gözüm takılıyor ama insanların ilgisini çektiği pek de söylenemez.

Ekranda beton görmekten sıkılıp başımı sola çevirip cami kapısına tekrar bakıyorum Binali Yıldırım çıkıyor, orta halli bir alkış. Yanımdaki vatandaşlar da tanıdıkları isimleri parmaklarıyla gösteriyorlar. Ama herkesin yolunu gözlediği tek bir kişi var, o da belli.

Nihayetinde konuşmalar başlıyor. AKP İlçe Başkanı Mehmet Erikçi, MHP Maltepe Adayı Ahmet Baykan, MHP İstanbul İl Başkanı Birol Gül ve AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, kısa konuşmalar yapıyorlar. Baykan’ın konuşmasında birlik beraberlik, partizanlık yapmama ana temalar.

Ekrandan Erdoğan’ın siyasi hayatını ele alan bir video gösterildi.

Sunucunun ateşli intro’sundan sonra otobüse çıkan Yıldırım, halkı selamladıktan sonra sözlerine MHP adayı Baykan’a oy isteyerek devam etti, “Beni de unutmayın ha” diyerek vatandaşların gülüşmelerine sebep oldu.

Bitmeyen soru: “Hazır mısınız?”

Yıldırım “Hazır mısınız?” “Söz mü?” sorularını sık sık, içerik olarak zayıf konuşmasının aralarına serpiştiriyor. Sonra bu durumdan sıkılanın bir tek ben olmadığını fark ediyorum. Solumda duran bir adam bana doğru eğilerek “Hep aynı şeyleri söylüyor” diyor.

“Beni bakan yaptınız, başbakan yaptınız, gazi Meclis’e başkan yaptınız. Şimdi size borcumu ödemek için buradayım” diyor Yıldırım. Gebze-Halkalı hattının Maltepe’den de geçtiğini hatırlatan Binali Yıldırım, “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” diye devam ediyor.

Su faturalarını metreküpe göre değil aile nüfusuna göre hesaplayacaklarını söyleyen Yıldırım, su fiyatlarında yüzde 11 düşüş yaşanacağını, kadınların geceleri rahat gezeceğini vaat ediyor. Muhalefete ise “Benzemezler ittifakı bir araya geldi. Yolları böleriz ülkeyi böldürtmeyiz” diyerek yükleniyor.

Cumhur İttifakı Maltepe’de seçimlere MHP’li adayla giriyor.

Erdoğan bilindiği gibi

Erdoğan’ın mitinglerinde ortak noktalar var, örneğin “Dombra” “Bir Aşk Hikayesi” şarkıları, Cumhurbaşkanı’nın hemen hemen her miting konuşmasının girizgâhları. “Dombra” bittikten sonra “Bir Aşk Hikayesi”nin çalmasıyla ağır ağır Erdoğan geliyor. Yüzünde hafif bir tebessümle o da şarkıyı seslendiriyor, düşük bir sesle. Gözüm Ahmet Baykan’a kayınca, onun da dudaklarıyla şarkıya eşlik ettiğini görüyorum.

Erdoğan konuşmasına Maltepe’nin Fatih Sultan Mehmet’in öldüğü yer olduğunu hatırlatarak giriyor. Yıldırım ve önceki konuşmacılara kıyasla daha kavgacı bir üslubu var, “Maltepe sömürenlerden kurtulacak” diyor, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu, kendi argümanıyla eleştiriyor: “Bay Kemal ekonomiden bahsediyor. E belediye başkanı ekonomiden mi sorumlu? CHP kasası boş, ağlanacak halleri var.”

Geçenlerde başka bir mitingde ekonomik durumun sorumluluğunu üzerine alan Erdoğan güçlü adam imajını bozmuyor: “Kur, faiz, enflasyon… Bu kardeşiniz hayatta oldukça biz bunlara prim vermeyiz. Bu şehrin anlamını en iyi kardeşiniz bilir. CHP’nin tanımı çöp, çukurdur, yolsuzluk, yokluk, yasaklardır.”

15 Temmuz’dan bahsi açan Erdoğan FETÖ’cüleri içeri tıktıklarını söyleyince insanlar “Eline sağlık” diyor bağırıyor. Erdoğan ayrıca, yerel seçimlerin “beka” sorununa bağlanmasından muhalefeti mesul tutuyor: “Öyle karanlık ittifaklar kurdular ki seçimin anlamı değişti.”

Yardımcısından peçete isteyip duraklayan Erdoğan sonrasında AKP tabanına seslenip “Ayrılık yok” diyor. Kadınlar bağırıyor: “Ya Allah bismillah Allahuekber!”

“Def ol Kuzey Irak’a git”

Muhalefet liderlerini yine teröre destek olmakla suçlayan Cumhurbaşkanı, Kemal Kılıçdaroğlu’nu her eleştirdiğinde çok sayıda vatandaşın kıkır kıkır güldüğü görülüyor. Arkada HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve Selahattin Demirtaş’ın videoları gösterilirken Erdoğan, “Kürdistan diye bir yer yok,” diyor, “Def ol Kuzey Irak’a git.”

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin görüntüleri Maltepe’de ekranlardaydı.

İnsanlar bağırıyor: “Emret Reis!”

Kılıçdaroğlu’nun kendisini “17 yılda ne yaptınız?” diyerek eleştirmesinden söz açan Erdoğan “Bakın neler yaptık” diyerek büyük ekrandan bir video daha gösteriyor. Videoda AKP iktidarının son 17 yılda yaptıkları hızlı hızlı geçiyor: “Bunlar havaalanına da karşı çıktılar. Bunlar hızlı trene de karşı çıktılar, hızları yetişmediği için.”

Bu esnada insanlar çıkmaya başlıyor. Erdoğan çay dağıtıyor, “Biliyorsunuz ben Rizeliyim” diyor.

Yeniden “Bir Aşk Hikayesi”, “Dombra.” Cumhurbaşkanı alandan ayrılırken insanların heyecanı dinmiş, günlük hayatlarına geri dönüyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.