Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yolsuzluk suçlamasıyla yıpranan İsrail Başbakanı Netanyahu’ya seçim öncesi Trump’tan sonra Putin’den de destek geldi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Moskova’da Rusya lideri Vladimir Putin ile bir araya geldi. Genel seçimlere beş gün kala gerçekleşen buluşma, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarıyla yıpranan Netanyahu’nun özellikle eski Sovyet ülkelerinden göçen seçmen nezdindeki oylarını artırmaya dönük bir hamle olarak yorumlanıyor.

Netanyahu 10 gün önce İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki egemenlik iddiasını tanımasıyla, ABD Başkanı Donald Trump’tan da etkili bir seçim desteği almıştı.

Netanyahu Moskova’da ağırlanacağını ziyaretten iki gün önce sürpriz bir şekilde açıklamış; dün ise naaşı 37 yıl sonra İsrail’e getirilen Suriye’de 1982’deki tank savaşında kaybolmuş bir askerin kalıntılarına Rusya sayesinde ulaşıldığını duyurmuştu. Haliyle, Kremlin’deki buluşmada bu yardımla perçinlenen işbirliği ve dayanışma mesajları öne çıktı.

Haaretz gazetesi yazarlarından Chemi Shalev, Suriye’deki İran hedeflerini vurmasına göz yumulması karşılığında Netanyahu hükümetinin de Rusya’nın Suriye’deki varlığını meşrulaştırıp ABD’nin çekilmesini sessizce onayladığını hatırlatarak, Putin için birlikte fotoğraf vermenin sorun olmadığını yazıyor. Shalev, Netanyahu’nun hem Trump hem de Putin ile birlikte poz verebilen, iki ülke arasında denge kurabilen bir lider imajıyla oy toplayacağını, ama asıl olarak neredeyse İsrail nüfusunun dörtte birini oluşturan eski Sovyet ülkelerinden gelme Yahudilerin desteğini kazanmayı hedeflediğini vurgulamış. Zira Putin-sever seçmenleri eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz ile Yair Lapid’in seçim ittifakına kaptırmak istemediğini söylüyor. Gantz ve Lapid’in partilerinin kurduğu ittifak anketlerde Netanyahu’nun lideri olduğu Likud partisi ile başabaş görünüyor.

69 yaşındaki Netanyahu 9 Nisan Salı günü yapılacak seçimleri kazanırsa, beşinci kez başbakan olma şansını yakalamış olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.