Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soğuk hava Britanya’da küçük kuşları vurdu

Guardian’ın haberine göre bu kış Büyük Bahçe Kuş Gözlemi’nde Britanya bahçelerinde 1,2 milyon serçe gözlendi, fakat daha küçük bahçe kuşları geçen kışın soğuğundan etkilenmişe benziyor.

Kraliyet Kuşları Koruma Derneği (RSPB) verilerine göre 2019’da uzun kuyruklu baştankaraların sayısı yüzde 27, çalıkuşlarının sayısı ise yüzde 17 azaldı. Her iki türün de popülasyonunun geçen yılki soğuk hava dalgasından etkilendiği düşünülüyor, zira özellikle küçük kuşlar, aşırı soğuk havalara daha az dayanıklı.

Geçen ocak ayının son hafta sonunda yaklaşık 500 binden kişinin gözlemlediği 7,5 milyon kuştan en fazla görüleni, serçe oldu. Serçeleri sığırcık, mavi baştankara ve tahtalı takip etti. Son üç kuş türünün popülasyonu araştırmanın başladığı 1979 yılından beri yüzde 1000 arttı.

Mavi baştankara

Yine de umut var

Önceden sayıları çok olan serçe ve sığırcık popülasyonunda uzun vadede düşüş gözlendi; kuş gözleminin başladığı 1979’dan beri serçe sayısı yüzde 56 azaldı. RPSB’den bilim adamı Daniel Hayhow’a göre son 10 yılda serçe nüfusunda artış görülmesi, yine de umut verici: “Bu yılki araştırmalar bize kızıl ardıç ve ardıç kuşlarının gözlemlenme sayısında da geçen yıla göre artış olduğunu gösteriyor.”

Kızıl ardıç

RSPB tarafından 60 bin çocuğun katılımıyla yapılan başka bir araştırmada ise karatavuk en çok görülen kuş oldu. Karatavuk, araştırmaya katılan çocukların yüzde 89’u tarafından görüldü.

Büyük Bahçe Kuş Gözlemi, RSPB’nin öter ardıçkuşu gibi bahçe kuşlarının sayısındaki ciddi düşüşler hakkında bilgi sahibi olmasını sağladı. Son 50 yıl içinde Britanya’daki 40 milyon yabani kuşun kaybedildiğini vurgulamak için RSPB, “Bırak Doğa Şarkısını Söylesin” adlı bir şarkı çıkarıyor. Kuş seslerinden oluşan şarkıda, artık günlük hayatımızda olmayan guguk, çulluk, bülbül gibi kuşların sesleri yer alıyor.

Öter ardıç

“Kuş sesi gezegenimizin sağlığının barometresi”

Şarkının hazırlanmasında çalışan halk türküleri derleyicisi ve müzisyen Sam Lee şöyle konuştu: “Kuş sesi Britanya şarkılarına, şiirine ve edebiyatına en çok tesir eden unsurlardan biri. Bunun kaybedilmesi hepimizi alakadar etmeli, çünkü bu dünyada yanlış giden bir şeyler olduğunu gösteriyor. Kuş sesini bu gezegenin, dolayısıyla bizim sağlığımızın bir barometresi olarak kabul etmemiz gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.