Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Başbakanı Netanyahu: “Seçilirsem Batı Şeria’yı ilhak edeceğim”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, salı günü yapılacak seçimlerden galip çıkıp yeniden başbakan seçilmesi halinde Batı Şeria’yı ilhak edeceğini söyledi. 1967’de işgal ettiği Batı Şeria’da yıllardır uluslararası hukuka aykırı olarak yerleşim merkezleri inşa eden İsrail halihazırda “egemenliğini” fiili olarak bölgenin üçte ikisine yaymış durumda. Kudüs’ün bölünmesine izin vermeyeceğini, yerleşimlerin hiçbirini de boşaltmayacağını söyleyen Netanyahu, Ürdün’ün batısını İsrail egemenliği altına almayı vaat ederek iki devletli çözüme yanaşmayacağını net bir şekilde ortaya koydu: “Bir Filistin devleti varlığımızı tehlikeye atar.”

ABD Başkanı Donald Trump’a, Suriye’de işgal altındaki Golan Tepeleri’nde İsrail egemenliğini tanıma kararını aldıran kişinin kendisi olduğunu söyleyen Netanyahu TV programındaki konuşmasına şöyle devam etti: “Bir sonraki aşamaya geçecek miyiz? Evet. Egemenliğimizi genişleteceğim ama yerleşim blokları ile tekil olanlar arasında da ayrım yapmayacağım. Çünkü her biri İsrail’in ve hiçbirini Filistinlilerin egemenliğine bırakmayacağım.”

Seçim ertesinde hakkındaki yolsuzluk suçlamaları ile ilgili savcılığa ifade verecek olan Netanyahu’nun lideri olduğu Likud partisi, kampanya döneminin başında kendisine rakip çıkan eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz’ın kurduğu seçim ittifakı ile başabaş görünüyordu. Ancak ABD Başkanı Trump’ın Golan’da İsrail egemenliğini tanıma kararı ertesinde Likud’un oylarında artış gözlenmeye başladı. İsrail’deki seçim sistemi hiçbir partinin tek başına iktidar olmasına olanak tanımıyor. Anketler Likud ve koalsiyon kurması muhtemel aşırı sağcı ve aşırı dinci partilerin parlamentonun yüzde 60’ını kontrol edeceğine işaret ediyor.

Filistin yönetiminin geçmiş müzakere heyetlerine başkanlık eden Saib Erakat, Guardian gazetesine verdiği demeçte İsrail devletinin politikalarından Trump yönetimi ile olan bitene sessiz kalan uluslararası toplumu sorumlu tuttu. “Uluslararası toplum İsrail’i cezasızlıkla ödüllendirdiği sürece İsrail de uluslararası hukuku çiğnemeye devam edecek” diyen Erekat, Trump yönetiminin Filistin halkının haklarının hiçe sayılmasını destekleyip onayladığını kaydetti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.