Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore, 1953’ten beri uygulanan kürtaj yasağının “anayasaya aykırı” olduğuna karar verdi

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, ülkede 1953 yılından beri uygulanan kürtaj yasağının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Mevcut yasaya göre hem doktor hem de kadın hapis cezasına çaptırılabiliyordu.

Dokuz üyeli Anayasa Mahkemesi, 1953 tüzüğünün “anayasaya aykırı” olduğunu ve yasanın gelecek yılın sonuna kadar revize edilmesini gerektiğini ikiye karşı yedi oyla kabul etti.

Mahkeme, yasağın sağlık haklarını da ihlal ettiği belirtti ve “Mevcut kürtaj yasağı, hamile kalan kadının kendi kaderini tayin etme hakkını sınırlıyor” dedi. Mahkeme, parlamentodan 2020 yılının sonuna kadar mevcut yasalar üzerinden düzenlemeye gitmesini istedi.

Güney Kore’de kürtaj, 1953 yılından bu yana tecavüz, ensest gibi bazı istisnai durumlar dışında yasalara aykırı. Mevcut yasaya göre, kürtaj yaptıran kadın bir yıla kadar, doktor ise iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

“Kadınlar bugün mutlu olmayı hak ediyor”

Mahkeme önünde toplanan kürtaj karşıtları bu kararı gözyaşlarıyla karşılasa da, ülkede kadın hakları savunucuları mutlu. Uzun süredir kürtaj yasağına karşı mücadele eden kadınlar, başkent Seul’de kutlama yaptı.

Aktivist Bae Bok-ju AFP’ye, mücadele eden kadınların mutlu olmayı hak ettiğini belirtti ve “Bugün bu karar, sayısız kadın hiç durmaksızın yıllarca hakları için savaştıkları için veriliyor” dedi.

AFP Seul muhabiri Hawon Jung, Güney Kore Anayasa Mahkemesi’nin kararını kendi Twitter hesanından duyururken, 66 yıl süren kürtaj yasağının Aralık 2020’ye kadar revize edileceğine dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.