Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya seçimlerini mevcut Devlet Başkanı Widodo önde götürüyor

Dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip Endonezya bugün sandık başındaydı. Halihazırdaki Devlet Başkanı Joko Widodo ile radikal sağcı eski asker Büyük Endonezya Hareketi Partisi Genel Başkanı Prabowo Subianto arasındaki yarışta oyların yüzde 98,15’i sayılırken Widodo yaklaşık 11 puan farkla önde görülüyor.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin verdiği gayriresmi verilere göre Widodo’nun oyu yüzde 55,59 iken, Subianto’nunki ise 44,41’te kaldı.

Ekonomiye dair söylemlerin öne çıktığı, dünyanın tek bir günde yapılan en büyük seçimlerinde 192 milyon Endonezyalı, devlet başkanının yanı sıra ulusal ve yerel meclislerdeki temsilcileri seçmek için sandık başına gitti.

Widodo: Önceki seçimlerin genç yıldızı

Marangozluktan gelen ve kurduğu mobilya şirketiyle ihracata atılıp başarılı bir işadamı olan Widodo, aktif siyasi hayatına küçük bir şehir olan Surakarta belediye başkanlığı ile başladı. Belediye başkanlığı süresince popülaritesini artıran Widodo, partisinin yükselen genç yıldızı olarak halkın desteğiyle 2014’te Endonezya devlet başkanlığı seçimlerine katıldı ve yüzde 53 oy alarak seçimin galibi ilan edildi.

57 yaşındaki Widodo metal müziğe olan ilgisiyle de tanınıyor.

Ilımlı bir Müslüman olan Widodo, Çin’e yakın politikalarından ötürü komünist olmakla suçlandıktan sonra, dini profilini güçlendirmek için başkan yardımcısı olarak eski bir imam olan Ma’ruf Amin’i seçti.

Subianto: Endonezya’da aşırı sağın temsilcisi

Widodo’nun rakibi Prabowo Subianto ise, dünyada yayılan radikal sağcı liderlerin son halkası olabilecek bir profil çiziyor: 67 yaşında eski bir komutan ve 1997 senesinde devrilen diktatör Suharto’nun damadı.
Eski özel kuvvetler komutanı olan Subianto’nun radikal Müslüman gruplarla bağlantıları bulunuyor.

Subianto’nun Suharto rejiminin karanlık isimlerinden olduğu iddia ediliyor. Suharto döneminin son zamanlarında, Subianto’nun ekibine muhalifleri kaçırma, işkence ve öldürme emri verdiği iddia ediliyor.

İslami cemaatlerle güçlü bağları olan Subianto, güçlü bir lider profili çizmeye özen gösteriyor. 2014 seçimlerinde 6 puan ile Widodo’ya yenilen muhafazakâr aday, bu seçimlerde yine favori olarak girmese de farkı büyük ölçüde kapatmış gözüküyordu. Mitinglerinde popülist bir dille konuşan Subianto, rakiplerini ve ülkenin elitleri olarak adlandırdığı varlıklı kesimi taraftarlarına yuhalatıyor. Mitinglerindeki ana teması ise ülkenin dış güçlerin tehdidi altında ve bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olması.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.