Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Notre Dame Katedrali’nin yeniden inşası için şu ana kadar 1 milyar euro bağış toplandı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Notre Dame Katedrali’nin beş yıl içinde “eskisinden de güzel” bir şekilde yeniden inşa edileceğini belirtirken, yeniden inşa için vaat edilen yardım miktarı 1 milyar euroya ulaştı.

Yanan katedralin yeniden inşası için, başını büyük şirketlerin çektiği bir bağış kampanyası düzenleniyor. Fransa’nın kozmetik devi L’Oreal, ülkenin en büyük enerji şirketi TOTAL ve Apple gibi şirketlerin yanı sıra, dünyanın dört bir yanından birçok kurum ve kişi, bu kampanyalara destek verdi. 856 yıllık katedralin çöken kulesinin yeniden inşası için de uluslararası bir yarışma düzenlenecek.

Pazartesi çıkan ve sekiz saat boyunca söndürülemeyen yangında katedralin çatısı da çökmüştü.

Notre Dame’ın yeniden inşası “on yıllar” sürebilir

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün akşam televizyondan canlı yayımlanan konuşmasında, katedralin yeniden inşasının Paris’in Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapacağı 2024’e dek tamamlanmasını istediğini söyledi. Notre Dame’ı beş yıl içinde “eskisinden de güzel bir şekilde” yeniden inşa edileceğinin sözünü veren Macron, daha önce de yeniden inşa için uluslararası bir fon oluşturma planı açıklamıştı.


Ancak, uzmanlar katedralin yeniden inşasının çok daha uzun süreceğini düşünüyor. Bin yıllık Strasbourg Katedrali’nin yeniden inşası için kurulan vakfın başkanı Eric Fishcher, AFP’ye yaptığı açıklamada, Notre Dame’ın yeniden inşasının “on yıllar” sürebileceğini söyledi.

Tarihi Binaların Restorasyonu adlı şirketler grubunun başkanı Frederic Letoffe de, yeniden inşanın 10 ila 15 yıl süreceğini ve restorasyona başlamadan önce binayı güven altına almak için ciddi bir çalışma yürütülmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Soruşturmada son durum

Paris Başsavcılığı, yangının çıkış sebebini belirlemek için 50 kişilik özel bir birim kurulduğunu ve çalışmaya başladığını açıkladı. En kısa sürede çatıdaki restorasyon projesinde çalışanların ifadeleri alınacak. Başsavcılıktan daha önce yapılan açıklamada kundaklamaya dair bir işaret olmadığı duyurulmuştu. Soruşturmanın tamamlanmasının uzun zaman alacağı belirtiliyor.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.