Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fırat Fıstık’ın izlenimleri: Saraçhane’de bayram havası


31 Mart Yerel Seçimlerinin üzerinden tam 17 gün geçti ve sonunda Ekrem İmamoğlu mazbatasını alarak resmen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu. Genciyle, yaşlısıyla İstanbul’un dört bir yanından gelenler, Saraçhane’de bayram havası estirdi.

Yerel seçim sonuçları açıklandıktan sonra yapılan itirazlar sonucu 17 gün boyunca, İstanbul’un dört ilçesinde oyların tamamı kalan ilçelerde de geçersiz oylar sayıldı ve bugün İstanbul İl Seçim Kurulu son kararını verdi. İmamoğlu’nun mazbatasını alacağı haberi bugün 15.45’te servis edildi. Biz de haberi duyar duymaz soluğu, Kurulun bulunduğu Çağlayan Adliyesi’nin önünde aldık. Alana vardığımızda 100 civarında partili ve bazı milletvekilleri yeni gelmişti. Mazbata haberinin yayılmasıyla yarım saat içinde adliyenin önü ve içi tamamen dolmuştu.

Rahatlama ve coşku bir arada

Ekrem İmamoğlu alana geldiğinde polis tarafından oluşturulan koridor izdiham nedeniyle ortadan kalktı. Öyle bir kalabalık ki; İmamoğlu’nun araçtan inip adliyeye girmesi 10 dakika sürdü.

Yetkililer, İmamoğlu adliyeye girerken İstanbul Büyükşehir Belediye binasında devir teslim töreninin 18.00’de gerçekleşeceğini duyurdu ve alanda bulunan herkes apar topar oradaki ‘şenliğe’ yetişme telaşına düşmüştü bile. Şenlik tabiri yerinde çünkü daha adliyenin önünde bile insanlar büyük bir coşkuyla sonucu kutluyor, bir an bile susmadan sloganlar atıyordu. Mazbatayı aldıktan sonra yapılması planlanan açıklama da izdiham nedeniyle iptal edildi.

Evet, tüm İstanbul, hatta tüm Türkiye 17 gündür merakla beklenen ve sonunda sonuçlanan seçimleri konuşuyordu. Saraçhane’ye gitmek için bindiğimiz takside radyodan son dakikalar geçerken taksici söze girerek HDP’li olduğunu söyledi ve ekledi: “Artık bağıran çağıran siyasetçilerden sıkıldık, böyle çok iyi oldu.”

Saraçhane’ye vardığımızda ise karşılaştığımız manzara, Çağlayan’da başlayan şenliği de aşan bir bayram havasını andırıyordu. İmamoğlu atkısı satan satıcılar, davul zurna çalanlar, halay çekenler ve dahası…

25 yıl sonra…

25 yıldır aynı siyasi akımın temsilcisi belediye başkanlarının oturduğu koltuğa 25 yıl sonra bir CHP’li oturacaktı. Çevrede konuştuğumuz insanların kimi işinden çıkıp gelmiş, kimi okulundan arkadaşlarıyla, kimisi de evinden getirdiği Atatürk bayrağıyla alanda yerini almıştı. Kiminle konuştuysak aynı şeyi duyduk: “Yıllardır bu anı bekliyorduk.” Alandakiler bunu bir gün değil, aylar boyunca kutlamak ister gibiydi.

Belediye bahçesinde davul zurna

İmamoğlu, devir teslim töreninin ardından soluğu otobüsün üzerinde aldı ve her zamanki üslubunu koruyarak mesajını verdi: “Hangi etnik kökenden olursa olsun, hangi ırk, mezhepten olursa olsun hiçbir fark gözetmeyeceğiz. Bu güzel şehre, bu güzel insanlara barış, saygı getiriyoruz. Biz bu ülkenin insanına hizmet etmeye geliyoruz. İYİ Partililere, AK Partililere, MHP’lilere, HDP’lilere, Saadet Partililere hizmet edeceğim.” Konuşmaya başladığında atılan havai fişekler akşam boyunca durmazken, İmamoğlu “Size dünyanın en demokrat belediye başkanlığı, şeffaflık sözünü veriyorum. Bugünden sonra çok çalışacağımız günler başlayacak. Size, gelişmiş bir şehirde mutlu bir yaşam vaat ettim” diyerek otobüsün üstünden indi.

Bayrama dönüşen bir manzaradan bahsetmiştik ve elbette alandakiler İmamoğlu konuşmasını bitirdikten sonra da alanı terk etmedi. Binanın önündeki havuzlu bahçe, karşısındaki park davullu zurnalı eğlenceye ev sahipliği yaptı. Göbek atanlar, ağlayanlar, gülenler, birbirine sarılanlar vardı.

Mazbata sürecinin bu kadar uzaması, İmamoğlu’nu bir belediye başkanından öte bir ‘kurtarıcıya’ dönüştürmüş durumda. Son olarak yazının ortasında söylediğimizi tekrarlamakta yarar var; dile kolay 25 yıldır aynı siyasi akımın yönettiği İstanbul’u artık farklı bir belediye başkanı yönetecek…

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.