Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arakan’daki katliamları araştıran Reuters muhabirlerinin son itirazı mahkeme tarafından reddedildi

Myanmar Yüksek Mahkemesi, 10 Arakanlı Müslümanın öldürülmesi vakasını araştıran ve Resmi Sırlar Yasası’nı ihlal ettikleri iddiasıyla 16 aydır tutuklu bulunan Reuters muhabirlerinin son itirazını reddetti. Yüksek Mahkeme yargıcı Soe Naing, “7 yıl hapis cezasına çarptırıldılar, bu karar hâlâ geçerli” dedi. Böylece gazetecilere verilen 7 yıl hapis cezası kesinleşmiş oldu.

33 yaşındaki Wa Lone ve 29 yaşındaki Kyaw Soe Oo, tutuklandıkları sırada güvenlik güçlerinin dahil olduğu cinayet, kundakçılık ve yağmaları araştırıyorlardı. Gazeteciler tutuklanınca meslektaşları tarafından devam ettirilen ve yayınlanan dosya geçen hafta Pulitzer “uluslararası habercilik” ödülüne layık görüldü.

Reuters muhabirleri duruşma salonundan çıkarılırken.

Gazetecilerin hapse konulmasını özgür basın savunucuları, Batılı diplomatlar ve dünya liderleri tepkiyle karşılamıştı. Askeri yönetimden sonraki ilk sivil başbakan Nobel Barış Ödüllü Aung San Suu Kyi ise bu kararı desteklediği için ve iktidara geldikten sonra takınmaya başladığı otoriter politikalardan ötürü “hayal kırıklığı” olarak eleştirildi.

Birleşmiş Milletler Myanmar Temsilcisi Knut Ostby, kararın kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Gazetecileri Koruma Komitesi Güneydoğu Asya Temsilcisi Shawn Crispin de Myanmar’ın “bağımsız gazeteciliği kriminalize ettiğini” belirtti.

Gazetecilerin eşleri Pan Ei Mon ve Chit Su Win mahkeme salonu dışında medyaya konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.