Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’nin 23 Nisan Çocuk Hakları İhlalleri Raporu: “3 bin çocuk cezaevinde!”

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, farklı raporları derleyerek “23 Nisan 2019 Çocuk Hakları İhlalleri Raporu” hazırladı. Rapora göre, 2018 yılında 1217 çocuk istismara uğradı, 26 çocuk öldürüldü. Medyascope, sizler için raporun infografiğini hazırladı.

İnfografik: Sahra Atila

“1217 çocuk istismara maruz kaldı”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporunda, 2018 yılında 1217 çocuğun istismara maruz kaldığı ve 26 çocuğun öldürüldüğü belirtildi. Bu çocuklardan, 22’sinin babaları tarafından öldürüldüğü kaydedildi. Raporda, bu verilerin sadece basına yansıyan rakamlarla sınırlı olduğu da yazıldı.

“Cezaevlerinde 3 bin çocuk var”

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Kadın Komisyonu tarafından Mart 2019’da yapılan açıklamaya göre, cezaevlerinde 18 yaşından küçük 3 bin çocuk bulunuyor. Bu çocuklardan 743’ünün 0-6 yaş aralığında, 37’sinin ise altı aylıktan küçük olduğu bilgisi verildi.

“Çocukları anneleriyle birlikte mahkum ediyorlar”

CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu ile rapora ilişkin bir söyleşi gerçekleştirdik. Tanrıkulu, 23 Nisan’ın çocuklara ithaf edilmiş tek bayram olduğunu fakat buna rağmen Türkiye’de çocuk haklarının ihlal edildiğini söyledi. Çocukların istismara uğradığını, emeklerinin sömürüldüğünü, sağlık ve eğitim hakkından mahrum kaldıkları bir ortam olduğunu belirten Tanrıkulu, “Bu durum düzeleceğine maalesef her geçen gün daha kötüye gidiyor” dedi.

Tanrıkulu, Cumhuriyet tarihinde bu kadar fazla çocuğun daha önce cezaevinde olmadığını belirterek şu an itibariyle 700’den fazla çocuğun anneleriyle birlikte hapiste olduğunu söyledi. Tanrıkulu, “Yaklaşık iki yıldır bunun mücadelesini veriyorum. Annelerin başka bir tedbirle cezaevi dışında olması mümkün. Maalesef yargı bunları göz ardı ediyor ve çocukları anneleriyle birlikte mahkum ediyor” diye konuştu.

Söyleşinin tamamı için: 

Kaynaklar:

Türkiye İstatistik Kurumu 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu

“Sesini Duyurma Hakkı: Yollardaki çocuklar ve gençlere kulak verilmesi” raporu 

Hanehalkı İşgücü Araştırması

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası

Eğitim Sen raporu

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Kadın Komisyonu 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.