Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Hem dirensin hem okusunlar!”: Protestoculara kitap veren Sudanlı kütüphaneci Kabila’nın hikayesi

Abdurrahman Muallim ilk önce, Devlet Başkanı Ömer el Beşir’i devirmek için başkent Hartum’da Genelkurmay Başkanlığı önünde oturma eylemi yapan binlerce Sudanlıya katıldı. Fakat kütüphaneci Muallim, sonra yapabileceklerinin daha fazla olduğunu fark etti.

“Protestocuların çoğunun genç olduğunu gördüm. Oturma eyleminde sadece telefonlarından bir şeyler okuyorlardı. Sonra belki onlara kitaplar getiririm dedim, böylece hem okur hem de protestolarına devam ederler” diyor Muallim, ya da insanların ona taktığı lakapla, “Kabila.”

Hartum’daki Modern Kabo Kütüphanesinde çalışan Kabila, kısa sürede insanların ne tür kitaplar okumak istediğini anlamış:

“Genelde siyaset ve iktidar üzerine kitaplar okuyorlardı. Neredeyse kimse kurmaca şeyler okumuyordu.”

Ülkesinde tanık olduğu değişimin hızı, 14 yıllık kütüphaneci Kabila’yı hayrete düşürmüş.

Sudan’da artan fiyatlar sonucu geçtiğimiz aralık ayında insanlar sokaklara dökülmeye başlamıştı. Protestocuların talepleri kısa süre içinde el Beşir’i ve rejimini hedef almaya başlamış, protestocuların zorlaması sonucu ordu, 11 Nisan’da el Beşir’i iktidardan indirmişti.

Kabila, yanında bir grup genç kitap okurken “Ömrüm boyunca tek bir lider gördüm. Kötü bir lider. Okuduğumuz kitaplardan günlük hayatımıza kadar el Beşir hayatımızı kötü etkiledi” diye konuşuyor.

Devrimler hakkında kitaplar

Kabila, Darfur sorunu ve dünya devrimleri üzerine olanlar başta olmak üzere pek çok kitabın başkentteki kitapçıların raflarında bulunmasının zor, hatta imkansız olduğunu söylüyor.

“Paranoyaktılar. İnsanların olan bitenleri öğrenmesinden korkuyorlardı. İnsanları karanlıkta hapsetmek istiyorlardı.”

Açık hava kitaplığının rafları yok. İnsanlar beğendikleri kitapları alıp kenarda okumaya başlıyor.

27 yaşındaki bir ilkokul öğretmeni “Buraya ilk gelişim. Çok hoşuma gitti. Okunacak çok güzel kitaplar var. Çoğunu önceden bulamazdık” diyor. Güney Afrika’nın ilk siyahi Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın otobiyografisi “Özgürlüğe Giden Uzun Yol“u okurken “Daha ne kadar burada olurum bilmiyorum. Şimdiden üç saati geçti” diye de ekliyor.

Kitaplarla bilinç uyandırmak

Rafaa Muhammed kitaplıktan, arkadaşlarının sosyal medya paylaşımları üzerinden haberdar olmuş. 23 yaşındaki üniversite öğrencisi gülerek, “Hangi kitabı okusam karar veremiyorum” diyor.

Protestocuların gelip daha fazla kitap okuması için, Kabila her gün sergideki kitapları değiştiriyor. Talep o kadar yüksek ki Kabila, iki arkadaşını daha yardıma çağırmak zorunda kalmış.

Elektrik teknisyeni Alfadil Elhızır “Her gün saat 3’te işten çıkıyorum, gece yarısına kadar ona yardım ediyorum” diyor.

Kabila, hayatı boyunca en büyük arzusunun hep kitaplar üzerinden insanlarda bilinç uyandırmak olduğunu söylüyor:

“Gençlerimizin bilgili olması gerekiyor ve bunun en güzel yolu kitaplar. Ülkemizde değişimi görmek istiyorum ve bu sadece çok iyi şekilde bilgili olduğumuz vakit mümkün.”

Kaynak: Al Jazeera

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.