Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Estonyalı bakandan ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanına cinsiyetçi sataşma: “Aşırı duygusal kadın”

Estonya İçişleri Bakanı Mart Helme’nin ülkenin cumhurbaşkanı hakkında sarf ettiği cinsiyetçi sözler tepki çekti. Mart ayındaki seçimlerden sonra kurulan koalisyon hükümetinin ortaklarından aşırı sağcı Estonya Muhafazakâr Halk Partisi’nin lideri olan Helme, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olarak görev yapan Kersti Kaljulaid için “aşırı duygusal kadın” ifadesi kullandı. Cumhurbaşkanı Kaljulaid yeni hükümet üyelerinin yemin töreni sırasında, aile içi şiddet uyguladığı iddia edilen Estonya Muhafazakâr Halk Partisi üyesi Marti Kuusik’e sıra geldiğinde salonu terk etmişti. Aynı gün polisin hakkında soruşturma açtığı Kuusik, yemin töreninden bir gün sonra da istifa etmek zorunda kalmıştı.


Estonya Cumhurbaşkanı Kaljulaid, İçişleri Bakanı Helme’nin Yüksek Mahkeme Başkanı ile el sıkışmasını izliyor.

İçişleri Bakanı Helme, Cumhurbaşkanı hakkındaki sözlerini, işte bu gelişmelerle ilgili bir soru üzerine dün basın toplantısında söyledi. Helme, Kuusik hakkında eşine şiddet uyguladığına dair iddiaları gündeme getiren medya organlarını da “cadı avı” yürütmekle suçladı.

İktidar ortağı aşırı sağcı Estonya Muhafazakâr Halk Partisi üyesi Kuusik, eşine şiddet uyguladığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılması üzerine kabineye girdikten bir gün sonra istifa etmek zorunda kaldı

Helme, Cumhurbaşkanı Kaljulaid’in Kuusik yemin ederken salonu terk edip, bir sonraki bakanın sırası geldiğinde salona dönmesi için de, tepkisini “Bunu ancak aşırı duygusal bir kadın yapar. Ama Kersti Kaljulaid sıradan bir kadın değil, aynı zamanda Cumhurbaşkanı” sözleriyle ifade etti. Estonya’nın yeni içişleri bakanı, Cumhurbaşkanı Kaljulaid’in Kuusik hakkındaki görüşlerini medyada çıkan haberlere bakarak soruşturmasını da, yine cinsiyetçi bir bakışla eleştirdi: “Bir makale okuyor ve kadın olduğu için duygusal olarak o kadar sarsılıyor ki, o anda kişi hakkında hükmünü veriyor.”

Cumhurbaşkanlığı görevini 2016’dan beri yürüten Kaljulaid, Helme’nin sözleriyle ilgili açıklama yapmadı. Kaljulaid merkez sağ ve aşırı sağ’dan üç partinin oluşturduğu koalisyon hükümetinin yemin törenine “Sona on vaba” yani “İfade özgürlüğü” yazan bir süveter giyerek katılmıştı.

Martin Helme (solda) Maliye Bakanı, babası Mart Helme (sağda) ise İçişleri Bakanı olarak yeni hükümette görev yapacak.

İçişleri Bakanı Helme’nin oğlu Martin Helme de yeni kabinede maliye bakanı olarak görev yapacak. Baba oğul Helme’lerin yemin töreni sırasında aşırı sağcı ve ırkçı beyazların sembolü olduğu söylenen el hareketini yapmaları tepki çekmişti. Baba Helme’nin lideri olduğu Estonya Muhafazakar Halk Partisi, ülkede kürtajın ve eşcinsel evliliklerinin yasaklanmasını savunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler