Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB davasında karar: 11 hekime hapis cezası, ceza ertelenmedi

Afrin harekatına ilişkin “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” başlıklı bildiri ve 1 Eylül Dünya Barış Günü açıklaması nedeniyle yargılanan 2016-2018 dönemi Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi 11 hekime 1 yıl 8’er ay hapis cezası verildi. Ceza ertelenmedi. İstinaf mahkemesi cezaları onarsa hekimlerin 1 ay 8 gün cezaevine girmesi gündeme gelecek.

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan üçüncü duruşmada yargılanan hekimler esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yaptı. TTB’nin 2016-2018 dönemi başkanı Raşit Tükel, yaptıkları açıklamaların bilimsel olduğunu, suç teşkil etmediğini söyledi ve beraatini istedi.

Taner Gören de savunmasında “Biz hekimlerin insana yapacağı en iyi şey onu yaşatmaktır. Savaş insanların toplu olarak ölümüne neden olan bir felakettir. Biz hekimler insanın fiziksel ve ruhsal açıdan tam iyilik hali içerisinde olması için uğraşırız. Etik kurallarımızın başında önce zarar vermemek kuralı gelir” diye konuştu.

Şeyhmus Gökalp açıklamanın özünün herkese sağlık hakkı olduğunu vurguladı ve “Bu tutum hekimlik etiğinin ve anayasanın bize verdiği yetkidir. Öznesi fark etmeksizin tüm silahlı çatışmaları olumsuz sağlık koşullarını eleştirmek ve bunu kamuoyuna açıklamak suç olabilir mi? Barış ortamını koruyarak daha kazançlı olacağımızı düşünmek kabahat olabilir mi?” dedi.

Hande Arpat da savaşların hepsine karşı olduğunu kaydetti ve “Dünyadaki tüm terör örgütlerine karşı bulunuyorum. Suçlamaların tamamını reddediyorum beraatimi talep ediyorum” diye konuştu.

Açıklamalarının propaganda olmadığını kaydeden Sinan Adıyaman da “TTB kimseden talimat almamıştır. Savunduğu değerlerle örtüşen insanlarla hareket eder. Biz ne birileri istedi diye bir şey yaparız ne de birileri istedi diye söyleyeceklerimizi söylemeyiz” dedi.

Mahkeme, hekimlere son sözlerini sorduktan sonra dosyayı karara bağladı. Heyet 11 hekime, iki bildiri nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan ikişer kez 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, ayrıca Hande Arpat’ı sosyal medya paylaşımlarıyla “terör örgütü propagandası” yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı. Cezaların İstinaf mahkemesi tarafından onanması durumunda Arpat’ın diğer hekimler gibi 1 ay 8 gün hapis cezasına ek olarak bu suç nedeniyle iki ay daha cezaevinde kalması gerekecek. Şeyhmus Gökalp ise “terör örgütü propagandası” suçundan beraat etti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.