Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Guaido: “ABD’den askeri müdahale talebi dahil tüm seçenekleri değerlendireceğim”

Venezüela’da geçen ocak ayında kendisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalefet lideri Juan Guaido, Washington Post’tan sonra BBC’ye verdiği röportajda ABD Başkanı Donald Trump’a “minnettar” olduklarını ve ABD’den askeri müdahale talebinde bulunmak dahil olmak üzere “tüm seçenekleri değerlendireceğini” söyledi.

1 Mayıs’ta Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirmek için başlattığı başarısız ayaklanma girişiminden sonra Guaido, BBC’ye verdiği röportajda orduya harekete geçme çağrılarını yineledi ve ABD’den gelen desteğin öneminin altını tekrar çizdi.

Ayaklanma çağrısının orduda ciddi bir yankı yaratmadığı hatırlatılan Guaido, orduda bölünme yaratmak istemediklerini, asıl amaçlarının tüm orduyu “anayasa” çevresinde bir araya getirmek olduğunu söyledi ve orduya çağrılarını yineledi.

“Trump’ın pozisyonu belirleyici oldu”

Askeri müdahale tehdidinde bulunurken son olarak insani yardım göndermekten bahseden Trump yönetiminin “pozisyonunun yumuşamasından endişeli olup olmadığı” sorulan Guaido, “Birleşmiş Milletler’e göre nüfusunun yüzde 25’i, yani 7 milyon Venezüelalı’nın ölüm riski altında olduğu bölgenin en şiddetli, en kompleks insani krizini kınamasıyla bile Başkan Trump’ın şu anki konumu elbette belirleyici oldu. Net duruşundan ötürü Trump’a müteşekkiriz” dedi.

Soldan sağa: Juan Guaido, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ve ABD Savunma Bakanı Mike Pence.

Muhtemel bir ABD askeri müdahalesi hakkında Guaido, Maduro yönetiminin “ülkeye felaket getiren süreci daha da radikalleştirmesi” halinde “gerekirse tüm seçenekleri değerlendireceğini” söyledi.

Lavrov’dan ABD’ye: “Venezüela’da rejimi değiştirmekten vazgeçin”

Moskova’da Venezüela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ile görüştükten sonra açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Venezüela’daki çabalarının “sorumsuzca” olduğunu söyledi ve ABD’yi uluslararası hukukun sınırları içinde kalmaya davet etti.

Pompeo perşembe günü Lavrov ile görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu perşembe Rus mevkidaşı Lavrov ile Finlandiya’daki Arktik Konseyi toplantısı kapsamında bir görüşme yapacak. Görüşmede ikilinin Venezüela’da devam etmekte olan krizi de gündeme alması bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Venezüela Dışişleri Bakanı Arreaza’yı Moskova’da ağırladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.