Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya yerlileri hükümeti BM’ye şikayet etti: “İklim değişikliğine karşı önlem almamak insan hakkı ihlalidir”

Avustralya yerlileri, iklim değişikliği ile mücadele etmeyerek kendilerini en temel insan haklarından mahrum bıraktığı gerekçesiyle, Avustralya hükümetini Birleşmiş Milletler’e (BM) şikayet ediyor. Torres Boğazı Adası yerlilerinin temsilcileri bugün ilgili şikayet dilekçesini New York’ta BM İnsan Hakları Komisyonu’na iletecek. Bu başvuru ile ilk kez bir hükümetin iklim değişikliğine karşı eylemsizliği bir insan hakkı ihlali olarak ele alınmış oluyor.

Yerliler, iklim değişikliğini yavaşlatmaya dönük eylem planı olmayan hükümetin, topraklarını ve kültürlerini yok olma riskiyle karşı karşıya bıraktığını savunuyor. İklim değişikliğine bağlı deniz suyu sıcaklık artışının deniz canlılarına zarar verdiğini, deniz seviyesinin yükselişi nedeniyle medcezirler sırasında deniz suları altında kalan topraklarının her yıl giderek genişlediğini ve adalarının haritadan silinmesi endişesi yaşadıklarını anlatan yerliler, BM’den Canberra yönetimini adım atmaya zorlayacak bir karar almasını istiyor.

Yerlilerin BM’ye ilettikleri dilekçede hükümetten beklenen adımlar şöyle sıralanıyor: 1) Karbon salımlarının 2030 yılına kadar 2005 seviyesinin en az yüzde 65 oranında altına çekilmesi; 2) Dalgakıran inşası gibi, Torres Geçidi halkını korumak üzere acil durumlar için 14 milyon dolarlık altyapı yatırımı yapılması.

Avustralya’da önümüzdeki hafta sonu parlamento seçimleri yapılacak. Muhalefetin Başbakan Scott Morrison hükümetine karşı en büyük kozu, kömür madenciliğini genişletirken, çevre koruma amaçlı önlemler almıyor oluşu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.