Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barış Akademisyeni, matematikçi Doç. Dr. Tuna Altınel tutuklandı

Matematikçi Doç. Dr. Tuna Altınel, 2016 yılının başında Güneydoğu’da operasyonlar sürerken akademisyenler tarafından imzalanan “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atmıştı. Fransa’nın Lyon 1 Üniversitesi Matematik Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışan Altınel, pasaportu üzerinde bulunan tahdit hakkında bilgi almak için gittiği Balıkesir’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Altınel’in tutuklanmasının gerekçesi ise Lyon’da katıldığı bir panelde “terör propagandası yapmak” olarak gösteriliyor. Barış Akademisyenleri’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada Altınel’in Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 gerekçe gösterilerek tutuklandığı belirtiliyor.

Avukatı Meriç Eyüboğlu: Konuşmacı bile değildi 

Altınel’in avukatı Meriç Eyüboğlu, Evrensel’e verdiği röportajda müvekkilinin Lyon’daki panelde konuşmacı bile olmadığını, sadece katılımcılardan biri olduğunu söyledi. Ellerinde tutuklanma ile ilgili çok az bilgi olduğunu vurgulayan Eyüboğlu, Altınel’in Barış Akademisyenleri davalarını izlemek için sık sık Türkiye’ye geldiğini belirtti. Avukat Eyüboğlu, Altınel’in son olarak Türkiye’ye geldiğini ve Fransa’ya geri dönmek üzere gittiği havaalanında pasaportu üzerinde tahdit bilgisi olduğunu öğrendiğini söyledi. Tahdit Balıkesir Valiliği tarafından konulduğu için, Altınel, Balıkesir Nüfus Müdürlüğü’ne gitti ve pasaportunun durumunu öğrenmek için dilekçe verdi. Eyüboğlu’nun verdiği bilgiye göre Altınel, işlemleri tamamlanmak üzereyken gözaltına alındı ve daha sonra tutuklanarak cezaevine konuldu.

Eyüboğlu, Balıkesir’de yapılan tutuklama işleminin keyfi olduğunu belirtirken, bu işlemin havaalanında pasaport tahdidi olduğu öğrenildiği sırada da yapılabileceğini söyledi. Ancak Altınel Balıkesir’e gidip nüfus müdürlüğüne başvurduktan sonra savcılığın haberi olduğunu, bundan sonra da bu tutuklama kararının gelmiş olabileceğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.