Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zamlar ciroları patlatırken satış hacimlerini daralttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2019 dönemine ilişkin perakende satış ile sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerinde ciro endekslerini açıkladı. Perakendede satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 oranında azalırken, ciro yüzde 16,3 oranında arttı. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerinde ise toplam ciro yüzde 20,8 oranında yükseldi.

Perakende satış hacminin azaldığı Mart 2019’da, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 5,4, otomotiv yakıtı satışları yüzde 4,1; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,6 oranında geriledi.

Perakendenin alt kalemlerinde ciro ise gıda, içecek ve tütün satışlarına yüzde 19, gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 15,8, otomotiv yakıtı satışlarında da yüzde 13,8 oranında arttı.

Öte yandan ciro endeksinin alt kırılımlarına bakıldığında, Mart 2019’da cironun yıllık olarak sanayi sektöründe yüzde 25,8, inşaat sektöründe yüzde 16,2, ticaret sektöründe yüzde 17 ve hizmet sektöründe yüzde 24,7 arttığı görülüyor.

Perakende sektörü ile sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerindeki ciro artışı, aynı zamanda bu sektörlerde enflasyon oranlarına paralel fiyat artışlarına işaret ediyor. Zamlar ciroları patlatırken satış hacimlerini daraltıyor yani alışverişin azaldığının göstergesi oluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.