Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya’da ilkokul öğrencilerinin başörtüsü takması yasaklandı

Avusturya’da hükümet, başörtüsünü ilkokullarda yasakladı. Sihlerin taktığı
Patka ve Yahudilerin Kipa’sı ise muaf tutuldu. İktidardaki sağ popülist iktidar, Müslümanlara yönelik ayrımcılık yapmakla suçlanıyor.

Başörtüsü yasağı, sağ popülist iktidar koalisyonunu oluşturan Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) oylarıya geçti. Muhalefet ret oyu verdi. Tasarıda şu ifade yer alıyor:

“Başın kapatılmasıyla bağlantılı, dünya görüşünü belli eden ya da dinle şekillenmiş giysilerin giyilmesi yasaktır.”

Şubat ayında yüzlerce kadın iktidarın ayrımcı politikalarına karşı yürüyüş yapmıştı.

Yasak şu haliyle sadece Müslümanların taktığı başörtüsünü kapsıyor. Yahudilerin taktığı Kipa ya da Sihlerin taktığı Patka yasak kapsamına girmiyor. FPÖ’nün eğitim politikaları sözcüsü Wendelin Mölzer, “Siyasi İslam’a karşı bir işaret vermek istedik” derken ÖVP milletvekili Rudolf Taschner, “Müslüman kız çocuklarını teslimiyetten kurtarılması gerekiyor” diye konuştu.

Yahudilerin taktığı Kipa ya da Sihlerin taktığı Patka yasak kapsamına girmiyor.

Avusturya İslam Birliği (IGGÖ) ise hükümetin ilkokullarda başörtüsü yasağını eleştirdi. Kurumdan yapılan açıklamada yasak, “utanmazlık” olarak nitelendirildi ve sadece çok az sayıda çocuğun bu yasaktan etkileneceği belirtildi.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan adı açıklanmayan iktidar milletvekilleri, yasanın Avusturya Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilebileceğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.