Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da açılmak istenen Türk okulları: Fransız Milli Eğitim Bakanı bunu bir müdahale aracı olarak gördüğü için hayır diyor

Fransız Le Point dergisinde geçen hafta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa’da Türk okulları açma niyetinde olduğu yolunda bir makale yayınlandı. Bunun ardından Fransa Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer böyle bir girişime izin vermeyeceğini açıkladı. Bu durum iki ülke arasında sert diyalogların yaşanmasına neden oldu.

Jean-Michel Blanquer

Le Point’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin Fransa topraklarında açmak istediği Türk okulları ile ilgili 20–21 Mayıs tarihlerinde bir Türk delegasyonu da gelip Fransa hükümetiyle durumu görüşecekti. Ancak bu girişim Fransa’da pek çok çevrede tepkiye yol açtı. Laiklik konusunda araştırma yapan akademisyen Laurent Bouvet Le Figaro’ya verdiği röportajda, Türkiye’de siyasal iktidarın Fransa’da İslam’ın siyasileşmiş bir versiyonunu yaymak için böyle bir girişimde bulunduğunu söyledi. Bouvet sorun teşkil eden konunun tesis edilmek istenen okullar değil, yayılmak istenen dini bir görüş olduğunun altını çizdi.

Bu konuyla ilgili görüşü sorulan Fransa Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer ise Türk okullarının Fransa’ya yerleşmesini reddedeceğini söyledi. Blanquer “Halihazırda Türkiye tarafından çok da dostça olmayan bazı hamleler görüyoruz, özellikle Fransa’daki Türk topluluk ile ilgili” dedi. Bakan Blanquer ayrıca, “Herkes Türkiye’nin özel bir durumda olduğunu biliyor. Türkiye yakın dönem tarihini belirleyen laikliğe sırtını çevirdi ve bugün İslamcılık ve yayılmacılık içerisinde” diye konuştu.

Fransa Milli Eğitim Bakanının bu sözlerinin hemen ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, durumun son derece üzücü olduğu bildirildi. Aynı açıklamada, Blanquer’in bu konuda çok da bilgilendirilmediği ve Bakan tarafından yapılan açıklamaların temelsiz ve hayal gücüne dayalı iddialar olduğu belirtildi. Açıklamada, Türkiye topraklarındaki Fransız okulları hatırlatılarak Türkiye’nin açmak istediği okulların bir tür karşılıklılık içerisinde ele alınması gerektiği vurgulandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.