Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela krizi: İktidar ile muhalefet Oslo’da “barış” görüşmeleri yürütüyor

Venezüela’daki darbe girişiminden iki hafta sonra, iktidarla muhalefet müzakere yoluyla anlaşmayı deniyor. Devlet Başkanı Nicolás Maduro ile, 30 Nisan’da Maduro’ya karşı yaptığı askeri ayaklanma çağrısı başarısızlıkla sonuçlanan muhalefet lideri Juan Guaido’nun temsilcileri, Norveç’in Oslo kentinde bir araya geldi. Temsilcilerin bu aşamada daha kapsamlı müzakereler için zemin yoklayacağı belirtiliyor.

Guaido, dün Venezüela’nın başkenti Caracas’ta görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamada “Amaçla, yöntemi karıştırmayalım. Her yöntemi deneyeceğimizi söyledik. Biz Venezüela’ya aşığız, herhangi bir yönteme değil” dedi. Ocak ayında kendisini geçici Devlet Başkanı ilan ettikten sonra, ABD başta 50’ye yakın ülkenin desteğini arkasına alan Guaido, “geçici bir hükümetin kurulması ve serbest seçimlerin yapılması” ile sonuçlanmayacak bir müzakere sürecine katılmayacaklarını da söyledi.

10 muhalif milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılıp ‘vatana ihanet’ ile suçlanmalarından hemen sonra gerçekleştirilen Oslo görüşmelerine dair, Venezüela’nın Birleşmiş Milletler nezdindeki Büyükelçisi Jorge Valero da bir açıklama yaptı. Hükümetin, muhalefetin “demokratik kanadı”yla görüştüğünü söyleyen Valero, “Demokratik olarak sınıflandırılabilecek bir muhalefet var, ama bir de ABD imparatorluğunun kuklaları olanlar var” diye konuştu.

30 Nisan’daki başarısız darbe girişiminin ardından muhalefet, Maduro yönetimi ile ortak bir hükümet kurmak da dahil ülkeyi 17 aydır paralize eden siyasi krize çare bulmak için farklı alternatifleri tartışmaya başlamıştı. Venezüela’ya askeri müdahale seçeneğini masada tuttuğunu söyleyen Trump yönetimi ise, Guaido’nun tutuklanmasını “kırmızı çizgi” ilan etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.