Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçiş dönemindeki Cezayir’de ordu, protestocuların taleplerine hayır diyor

Cezayir’de Abdülaziz Buteflika’nın devrilmesi sonrasında, Cezayir anayasal olarak bir geçiş dönemine girdi. Ancak bu dönemde gençler, sadece Buteflika’nın değil rejimin diğer isimlerinin de gitmesini ve 4 Temmuz’da gerçekleştirilecek devlet başkanlığı seçimlerinin ertelenmesini talep ediyor.

Her salı günü sokakta toplanan ve gençlerin çoğunluğunu oluşturduğu protestocular eylemlerine devam ediyor. Ancak geçiş döneminde Cezayir Ordusu ve Genelkurmay Başkanı siyasal boşluğu doldurmuş durumda. Son olarak Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salah seçimlerin ertelenmesi ve rejimin temel figürlerinin görevden uzaklaştırılması taleplerini reddetti. Salah’ın resmi olarak siyasette hiçbir yeri yok fakat Buteflika sonrası dönemde güçlü adam figürü olarak ortaya çıkmış durumda ve hem ordunun hem de sokağın baskısı altında karar almaya çalışıyor.

Sokak yeni kurumlar ve yeni kadrolar talep ediyor

Salah “Devlet başkanlığı seçimlerinin yapılması anayasal bir boşluğa düşmemizi engelleyeceği gibi bunun olmaması durumunda doğacak tehlikelerden ve sapmalardan da korunmamızı sağlayacaktır” diyerek seçimlerin ertelenmesi talebini reddetti. Salah’a göre seçimlerin yapılacak olması, Buteflika sonrasında krizi sürdürmek isteyenlerin etkinliklerine de bir son verecek.

Ancak sokaktaki insanlar seçimlerin yenilenmesinden önce geçiş dönemini daha demokratik kılacak yeni ve güvenilir kurumlar ile birlikte eski rejimin ve kadrolarının tamamıyla gitmesini talep ediyorlar. Bu yüzden seçimlerin ertelenmesinden yanalar.

Ne var ki Salah bu talepleri, “Devlette çalışan kadroların tamamının eski rejimin destekçisi olduğu için bütünüyle gitmelerini istemek mantıksız, hatta tehlikeli ve kötü niyetli bir talep” diyerek yanıtladı.

Cezayir’de sokaktaki yüz binlerce insan seçimlerin ertelenmesini talep ederken 4 Temmuz’da seçimlerin yapılıp yapılamayacağı hâlâ tartışılıyor. Öte yandan devlet başkanlığı yarışında dosyaların verilmesi için sayılı gün kalmışken, şu ana kadar ciddi bir aday ortaya çıkmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.