Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tüketicinin ardından reel sektörün de güveni mayısta azaldı

Reel sektör güven endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre 6,6 puan azalarak 98,9 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tüketici güven endeksinin de mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 13 oranında azaldığını duyurmuştu.

Grafik: TCMB

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, sabit sermaye yatırım harcaması, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. 

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 5,3 puan azalarak 94,7 seviyesinde gerçekleşti. 

İmalat Sanayi Kapasite kullanım oranı arttı

Grafik: TCMB

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı (KKO), mayıs ayında bir önceki aya göre 1,3 puan artışla yüzde 76,3 düzeyine ve imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 1,1 puan artışla yüzde 76,1 düzeyine yükseldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.