Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Usta oyuncu Eşref Kolçak hayatını kaybetti

Yeşilçam’ın usta oyuncularından Eşref Kolçak 92 yaşında hayatını kaybetti. Kolçak’ın Bursa’da, Gemlik Devlet Hastanesi’nde vefat ettiği öğrenildi. Kolçak geçen ocak ayında, akciğerlerinde su toplanması gerekçesiyle hastaneye kaldırılmıştı. Kolçak’ın cenazesi salı günü, Gemlik Merkez Camii’nden kaldırılacak.

Gemlik Devlet Hastanesi’ndeki doktoru İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Yağız, Kolçak’ın ölümünü şöyle duyurdu:

”Saygıdeğer sanatçımız Eşref Kolçak, 24.04.2019 tarihinde genel durum bozukluğu tanısıyla hastanemiz Yoğun Bakım Ünitesine yatırıldı. Yaklaşık bir aydır yoğun bir tedavi görmekteydi. Solunum yetmezliği ve organ yetmezliği sebebiyle 18.05.2019 tarihinde solunum cihazına bağlandı. Bugün durumunun ağırlaşmasıyla hastamıza müdahale ettik. Ancak tüm müdahalelere rağmen kurtaramadık ve Eşref Kolçak’ı kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin, kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

Melodram ve kahramanlık filmlerinin unutulmaz jönü

1927’de Erzurum İspir’de doğan Eşref Kolçak, Sultanahmet Erkek Sanat Enstitüsü’nü bitirdi. Bir süre marangozluk yapan Kolçak, 1944’te Atilla Revü Opereti’nde tiyatroya başladı, bir yıl sonra Ses Tiyatrosu’na geçti. 1949’da Cahide Sonku ile kamera karşısına geçtiği Fedakar Ana figüranlıktan oyunculuğa adım attığı film oldu. 1950’li ve 60’lı yıllarda, melodram ve kahramanlık filmlerinin jönü olarak tercih edilen oyuncu Bir Şoförün Gizli Defteri, Namus Uğruna ve Düşman Yolları Kesti gibi filmlerde önemli roller üstlendi. 80’lerde TRT dizileri Küçük Ağa, Çalıkuşu, Kuruluş/Osmancık‘ta izlediğimiz oyuncu Hanım, Dikenli Yol, Berlin in Berlin ve New York’ta 5 Minare filmlerinde de rol aldı. Kolçak, Namus Uğruna ile 1961 Türk Filmleri Yarışması’nda en iyi erkek oyuncu, Güle Güle ile 2000 yılındaki 37. Antalya Film Şenliği’nde en iyi yardımcı erkek oyuncu ödüllerini kazandı. Usta aktörün, pop müzik şarkıcısı olan oğlu Harun Kolçak, 2017 yılında hayata veda etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.