Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da Oslo süreci: Maduro ve Guaido’nun temsilcileri ikinci kez bir araya geliyor

Norveç hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Venezüela hükümeti ve muhalefet temsilcileri, ülkedeki siyasi krizin çözümü amacıyla müzakereler gerçekleştirmek için geçen cumartesi Norveç’e geldi.

Norveç’in arabuluculuğu, aylardır süren gerilimden sonra ABD destekli muhalefet lideri Juan Guaido ve Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro arasındaki müzakere çabalarının yoğunlaştığının bir işareti olarak yorumlanıyor.

Müzakerelerin ilk turunda taraflar, Norveçli arabuluculara pozisyonlarını belirtmiş fakat yüz yüze görüşmemişlerdi.

Guaido Norveç hükümetinin açıklamasını doğrulayarak, temsilcilerinin “hem Norveç hükümeti hem de rejim temsilcileri ile görüşeceğini” açıkladı.

Bu kez Maduro’nun dışişleri bakanı da katılıyor

Oslo’da Maduro tarafını temsilen Venezüela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza’nın yanı sıra, müzakerelerin ilk turunda da görev alan Maduro’nun bakanlarından Jorge Rodriguez ile Miranda Eyaleti Valisi Hector Rodriguez yer alacak.

Muhalefetten yapılan açıklamaya göre, Guaido’yu temsil edecek delegasyonun başında ise Guaido’nun başkanlık ettiği ve muhalefetin çoğunlukta olduğu Venezüela Ulusal Meclisi İkinci Başkan Yardımcısı Stalin Gonzalez olacak. Gonzalez’e eski Caracas Belediye Başkanı Gerardo Byle, eski Ulaştırma Bakanı Fernando Martinez Mottola ve Venezüela Seçim Konseyi’nin eski üyelerinden Vicent Diaz eşlik edecek.

Maduro, “Venezüela’da barış ve istikrar için diyaloğu ilerletmek yönündeki çabaları” sebebiyle Norveç hükümetine teşekkür etti.

Muhalefet: “Maduro zaman kazanmaya çalışıyor”

Daha önceden müzakere önerilerini reddeden muhalefet, Maduro’nun zaman kazanmaya çalıştığını öne sürmüş, Maduro’nun istifasını talep ederek erken seçim çağrısında bulunmuştu. Maduro ise muhalefeti zor ile iktidarı ele geçirmeye çalışmakla suçlamıştı.

Guaido ise müzakerelere dikkatli yaklaşarak, Maduro’nun müzakereleri zaman kazanmaya çalışmak için kullandığını savundu.

ABD: “Maduro gitmeli”

ABD’den konuya gelen açıklamada ise Maduro ile müzakere edilecek tek şeyin görevden ayrılması olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Oslo’daki görüşmelerin bu amaca odaklanmasını umduklarını” söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.