Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukatın etek boyunun fotoğrafını çekip baroya göndermek isteyen yargıç görevden uzaklaştırıldı

İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi’nde bugün görülen bir duruşmada, avukat Tuğçe Çetin’in eteğinin boyu nedeniyle fotoğraf çekip baroya göndermek isteyen Yargıç Mehmet Yoylu, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından tedbiren görevden uzaklaştırıldı.

Yargıç Mehmet Yoylu, avukat Tuğçe Çetin’in eteğinin boyuyla ilgili tutanağa yazdırdığı notta şunları kaydetti:

“Bu sırada davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 cm yukarıda olduğu, bu hâli ile avukatlık mevzuatına aykırı olduğu, giyim kuşam etik kurallarına aykırı olduğu görüldü. Huzurda dinleyici sıralarında bulunan avukat Mehmet Burhan Zorbay ve avukat Feyza Yüksel’e de davacı vekilinin etek boyu hakkında fikirleri, avukatlık hukukuna mevzuatına, örfüne uygun olup olmadığı soruldu.”

Eteğin fotoğrafını çektirmek istedi

Yargıç Yoylu’nun fikrini sorduğu her iki avukat, etek boyunun avukatlık hukukuna ve örfüne uygun olduğunu, bunun avukatın özgürlük alanı ile ilgili olduğunu, müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi. Yoylu, ardından mahkemenin yazı işleri müdürünü salona çağırdı. Müdür, avukatın etek boyunun çok kısa olduğunu söyledi. Yoylu bunun üzerine “bir yanlış anlamaya vesile olmaması için cep telefonu ile baro başkanlığına bildirilmesi için etek boyunun cep telefonu ile çekilmesini” istedi. Avukat Çetin, buna izin vermedi. 

Hukuk örgütlerinden tepki

Hukuk örgütleri, yargıcın uygulamasına tepki göstererek açıklama yaptı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Avukat Hakları Merkezi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Meslektaşımız Av. Tuğçe Çetin’e hâkim kürsüsünden yönelen tacize karşı TBB Avukat Hakları Merkezi’nin etkin mücadele yürüterek konunun sonuna kadar takipçisi olacağını ve meslektaşımız şahsında tüm kadın avukatlara yönelen bu hukuk dışı yaklaşımı kabul etmediğimizi mesleki kamuoyumuzun bilgisine sunarız.”

Demokrasi için Hukukçular’ın açıklamasında da şöyle denildi:

“İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi’nin 29 Mayıs 2019 tarihli bir duruşmasında, mahkeme hâkimi Mehmet Yoylu, kadın meslektaşımızın etek boyuna dair sataşmada bulunmuş ve bu hadsizliği yazı işleri müdürünü duruşma salonuna çağırarak kadın meslektaşımızın etek boyunun fotoğrafının çekilmesini istemeye kadar götürebilmiştir. Bu davranış biçimi, avukatlık mesleğinin bağımsızlığı ve saygınlığına saldırıdır. Aynı zamanda kadına karşı şiddet ve özel bir tacizdir. Meslektaşımıza yönelik bu saldırıyı ve tacizi kınıyoruz. HSK’nın bu hâkimle ilgili derhal soruşturma açması ve görevden alması için uyarıyoruz.”

Soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Twitter hesabından söz konusu olayla ilgili Yargıç Mehmet Yoylu hakkında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca soruşturma başlatıldığını bildirdi ve şu açıklamaları yaptı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.