Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukat Nurcan Kaya, meslektaşı Müzeyyen Boylu cinayetini anlattı: “Bizim yargımız da erkekten yana”

Avukat Müzeyyen Boylu, 19 Mayıs’ta Diyarbakır’da boşanmak istediği eşi tarafından iki çocuğunun gözü önünde öldürüldü. Müzeyyen Boylu cinayetini Avukat Nurcan Kaya ile konuştuk.

Şule Çet, Ceren Damar, Özgecan Aslan, Hande Kader… Ne yazık ki öldürülen kadınların listesi uzayıp gidiyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre Nisan 2019’da erkekler tarafından 36 kadın öldürüldü. İnsan hakları savunucusu, kadın cinayetleri konusunda çalışmalar yapan Avukat Müzeyyen Boylu da Diyarbakır’da boşanma sürecindeki eşi tarafından öldürülen kadınlardan biriydi.

2018’in Şubat ayından beri eşinden boşanmaya çalışan Müzeyyen Boylu, daha önce de katil Mesut Issı tarafından tehdit edilmiş, koruma talep etmiş ancak kendisine sadece 15 günlük koruma verilmişti.

İki çocuk annesi Boylu, çocuklarının yıl sonu gösterisini izlemeye gitti. Mesut Issı da bu gösteriye katıldı ve gösteri çıkışında Müzeyyen Boylu’yu silahla vurarak öldürdü. Issı, cinayeti işledikten sonra da çocuklarını ailesinin evine götürüp, polise teslim oldu. Şimdi tutuklu yargılanıyor. Otopsi raporuna göre Müzeyyen Boylu’nun bedeninde 11 kurşun deliği saptandı.

Avukat Nurcan Kaya bugün, Müzeyyen Boylu cinayetini, cenaze merasimini ve Diyarbakır Adliyesi’nde yaşanılanları Artı Gerçek’te yazdı.

Nurcan Kaya ile Müzeyyen Boylu cinayetini konuştuk. Kaya, Müzeyyen Boylu cinayetinin planlı ve “canavarca” olduğunu belirtti. Mesut Issı’nın insan öldürmekle yargılanacağını söyleyen Kaya, “alenen işlenen bir cinayet olduğu için uzun süreceğini düşünmüyoruz, mahkeme birkaç celsede de karar verebilir. Kravat taktığı, iyi giyindiği için, duruşmada olay çıkarmadığı için failler iyi hal indiriminden yararlanabiliyor” dedi.

Müzeyyen Boylu avukat, katili ise doktor. Nurcan Kaya, hem Boylu’nun hem de katilin mesleklerini özellikle vurguladı:

Kadına şiddet uygulayan erkekler her kökenden, her meslekten, her sınıftan, her düzeyde ekonomik gelire sahip olabiliyorlar. Aynı şekilde şiddete maruz kalan kadınlar da ev kadınları, meslek sahibi olan kadınlar, yükseköğrenim görmüş olabiliyorlar. Biz de tam bunu vurgulamaya çalıştık, öbür türlü düşünenlere ‘Yanılıyorsunuz’ demeye çalıştık. Bu yüzden Müzeyyen’in avukat kimliğinin altını çizmeye çalıştık.”

Sistemin şiddet uygulayanları koruduğunu da belirten Kaya, “Pek çok kötülüğün olduğu bir toplumda yaşıyoruz ve böyle bir toplumda bizim yargımız da erkekten yana” dedi.

Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.