Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filipinler’de IŞİD bağlantılı grup tarafından yedi yıldır rehin tutulan Hollandalı kuş gözlemcisi öldürüldü

2012’den beri Filipinler’de IŞİD bağlantılı Ebu Sayyaf grubu tarafından rehin tutulan Hollandalı kuş gözlemcisi Ewold Horn bugün (31 Mayıs) kaçmaya çalışırken öldürüldü.

Filipinler ordusundan Tuğgeneral Divino Rey Pabayo’ya göre fotoğrafçı Horn, ordu güçleri ve militanlar arasındaki bir çatışma sırasında Ebu Sayyaf militanlarının kurşunlarının hedefi oldu.

Horn ve bir diğer fotoğrafçı İsviçreli Lorenzo Vinciguerra yedi yıl önce bir kuş gözlemleme gezisi sırasında Tawi Tawi adasına giderken rehin alınıp Sulu adasına götürülmüştü. Vinciguerra, 2014’te kaçmayı başarmıştı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, olay karşısında üzüntüsünü belirterek Horn’un ailesiyle iletişime geçtiğini açıkladı.

Ordudan yapılan açıklamaya göre çatışmada Ebu Sayyaf’ın önde gelen yöneticilerinden Mingayan Sahiron’un yanı sıra, altı militan daha öldürüldü. Sahiron’un eşi Radullah Sahiron’un başına, 2001’de ABD’li turistleri rehin almasından ötürü ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 1 milyon dolar ödül konmuştu. Ordu sözcüsüne göre Radullah Sahiron çatışmadan kaçmayı başardı.

Küçük fakat şiddet eylemleriyle ünlü Ebu Sayyaf örgütü, geçmişte bombalama ve infazların yanı sıra, gasp ve adam kaçırma eylemlerinde de bulunmuştu. Önceden El Kaide ile ilişkili olan grup, 2014’te IŞİD’e bağlılığını açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.