Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus kanalı NTV, HBO’nun Çernobil dizisine karşı kendi Çernobil’ini yayınlayacak

Türkiye’de ve dünyada kısa sürede büyük bir izleyici kitlesine ulaşan, 1986’daki Çernobil nükleer felaketinin anlatıldığı HBO yapımı “Çernobil” dizisiyle ilgili tartışmalar büyüyor. Rusya devlet televizyonu ve ülkenin önde gelen gazeteleri, ABD kanalı HBO’da yayınlanan diziyi “Sovyet görevlilerin kahramanca eylemlerini hasır altı etmek” ile suçluyor.

The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Rus televizyon kanalı NTV’de yayınlanacak olan ve çekimleri Belarus’ta gerçekleştirilen dizide, Çernobil Nükleer Santrali’nin bulunduğu Pripyat kentine, santral hakkında bilgi toplamak için sızan bir CIA ajanının sabotaj faaliyetleri konu edilecek.

Dizinin yönetmeni Aleksey Muradov’a göre, HBO’nun Çernobil’inin aksine bu dizi izleyicilere “gerçekte” neler olup bittiğini anlatacak. Rusya’nın en çok okunan gazetelerinden Komsomolskaya Pravda gazetesine konuşan Muradov, “Amerikalılar’ın Çernobil Nükleer Santrali’ne sızdığını öne süren bir teori olduğunu” ve “patlamanın yaşandığı gün santralde bir ABD istihbarat görevlisinin bulunduğunu” belirtiyor.

Ancak The Moscow Times yazarı İlya Şepelin’e göre bu iddia, temelsiz komplo teorilerine dayanıyor. Çernobil dizisinin Rusya’daki yansımaları hakkında çarpıcı ayrıntılara yer veren Şepelin, bu yapımın, Rus devlet nükleer şirketi Rosatom’un rakipleri tarafından “ülkenin imajını zedelemek” amacıyla kullanıldığına dair şüphelere Rus basınında geniş yer verildiğine dikkat çekiyor.

Chernobyl (2019)


Yaşlı okuyucular arasında popüler olan Argumenty i Fakty gazetesinin diziyi “gerçek olmayan bir karikatür” şeklinde nitelediği belirtilen Moscow Times yazısında, Rusya 24 kanalının tanınmış haber spikeri Stanislav Natanzon’un diziyle ilgili eleştirilerine de yer veriliyor. Dizideki tek eksiğin “ayılar ve akordiyonlar” olduğunu öne süren Natanzon, dizide işlenen “Sovyet yetkililerinin hatalarını itiraf etmekten korktuğu” ve “bu gönülsüzlüğün korkunç sonuçlar doğurduğu” fikirlerinin gerçeği yansıtmadığını belirten bir Komsomolskaya Pravda makalesine de atıfta bulunuyor. Natanzon’a göre, dizideki baş karakterlerden Valeri Legasov’un 1987 yılında yayımlanan bir gazete makalesi de bu fikirle çelişir nitelikte.

Ancak Şepelin’e göre, Legasov’un sözü geçen 1987 tarihli makalesi, Komsomolskaya Pravda editörleri tarafından “beğenilmediği” için yayımlanmamıştı. Yazar ayrıca, Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov’un, Çernobil’de Legasov ile birlikte çalışmış olan diğer kişilere verdiği “Sosyalist Emek Kahramanı” unvanını Legasov’a vermeyi reddettiğine de dikkat çekiyor.

Fırat Fıstık’ın gazeteci Şenay Aydemir ile Çernobil dizisi üzerine yaptığı söyleşi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.