Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mehmet Kaya: “IKBY Başkanı Neçirvan Barzani’nin olmazsa olmazı Türkiye ile ilişkilerin en üst seviyeye çıkarılması. Bu konuda Mesud Barzani’ye göre daha çok ilerleme kaydedilecektir”

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) yeni seçilen başkanı Neçirvan Barzani, bugün yemin ederek göreve başladı. Erbil’deki yemin törenine Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da aralarında olduğu pek çok ülkenin temsilcisi katıldı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ile Neçirvan Barzani’nin IKBY’nin yeni başkanı seçilmesini ve Barzani’nin bölgedeki dengeleri nasıl etkileyeceğini konuştuk.

Kaya, Irak’taki IŞİD saldırılarının ve 1 Kasım 2017’de yapılan referandum seçiminin ardından yapılan değişikliğin zamanlama anlamında oldukça önemli olduğunu söyledi. Kaya, “Neçirvan Barzani, diplomatik ve uluslararası ilişkilerde daha farklı yol izleyen, Kürdistani duruşun biraz daha gerisinde duran bir isim. Irak’ın bütünlüğü içerisinde Kürt yapılanmasını savunan ve bunun üzerinden dış diplomasi oluşturan başkanın gelmesi, hem Kürdistan bölgesinde hem de uluslararası ilişkilerde yeni bir sürecin, yeni diplomatik ilişkilerin başlaması demektir” dedi.

“Türkiye ile ilişkileri önemseyen ve bu konuda yol alan en önemli aktör Neçirvan Barzani’dir”

Kaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yemin törenine katılmasıyla ilgili olarak da, Türkiye ile IKBY arasındaki ilişkilerin bozulmaması için Neçirvan Barzani’nin hemen hemen her adımı attığını belirtti. DTSO Başkanı Kaya “Yaşanılan olaylardan bağımsız olarak kişiler üzerinden değerlendirme yaparsak Kürdistan Bölgesel Yönetimi yöneticileri açısından Türkiye ile ilişkileri önemseyen, her türlü adımı atan ve bu konuda yol alan en önemli aktör Neçirvan Barzani’dir diyebiliriz. Türkiye ile ilişkilerin bozulmaması için hemen hemen her şeyi yapıyor. Neçirvan Barzani’nin Türkiye’yle olan ilişkilerini çok önemsediğini görüyorum. Kendisinin olmazsa olmazı, Türkiye ile ilişkilerin en üst seviyeye çıkarılması. Bu konuda Mesud Barzani’ye göre daha çok ilerleme kaydedileceğine inanıyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.