Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Wall Street Journal: Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un 2017’de öldürülen kardeşi CIA muhbiriydi

Wall Street Journal gazetesi, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un 2017’de Malezya’da öldürülen üvey kardeşi Kim Jong-nam’ın ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA için muhbirlik yaptığını öne sürdü.

Haberini ismini açıklamadığı “konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa” dayandıran gazete, Kim Jong-nam ile CIA arasındaki bağlantının ayrıntılarının çoğunun belirsiz olduğunu kaydetti. Kaynağa göre “muhbir” Kim, 2017’de Malezya’ya, CIA görevlileri ile görüşmeye gitmişti.

Kim Jong-nam

Kim Jong-nam’ın vaktiyle baba Kim Jong-il’in favori halefiyken gözden düştüğünü ve yıllarca ülke dışında yaşadığını hatırlatan gazete, ABD’li yetkililerin bu sebeple Kim Jong-nam’ın CIA’e gizem dolu ülkedeki rejimin iç işleyişine dair bilgi verme ihtimalinin zayıf olduğunu düşündüğünü yazdı. Yetkililer ayrıca, Kim Jong-nam’ın aralarında Çin’in de bulunduğu başka ülkelerin istihbarat örgütleriyle bağlantı içinde olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtti.

Şubat 2017’de iki kadın, Kim Jong-nam’ı zehirlemekle suçlanıp Kuala Lumpur Havaalanı’nda tutuklanmıştı. Endonezyalı Siti Aisyah bu yıl mart, Vietnamlı Doan Thi Huong ise mayıs ayında serbest bırakılmıştı.

Doan Thi Huong Malezya polisi tarafından duruşmadan çıkarılırken.

Güney Kore ve ABD, Kim Jong-nam’ın Kim Hanedanlığı’na yönelik eleştirilerinden ötürü öldürüldüğünü iddia etmişti.

Güney Koreli yetkililer iddiaları doğrulayamayacaklarını belirtirken CIA, iddialar hakkındaki soruları yanıtsız bıraktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.