Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSİG Meclisi üyesi Pınar Abdal: “Çocuk işçiliğinde 7 bin artış, buzdağının sadece görünen yüzü”

Birleşmiş Milletler tarafından dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla 2002 yılında 12 Haziran, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan edildi.

Türkiye nüfusunun yüzde 28’ini çocuklar oluşturmakta. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2018 yılı çocuk istatistikleri verilerine göre, çocuklarda işgücüne katılma oranı 2017’de yüzde 20,3 iken 2018 yılında bu oran yüzde 21,1 oldu.

TÜİK: “Çocuk işçiliği 7 bin arttı”

TÜİK’in açıkladığı çocuk istatistiklerinde sadece 15-17 yaş grubu çocuklara dair işgücü istatistikleri yer almasına rağmen, “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” ilan edilen 2018’de çocuk işçi sayısı 7 bin kişi arttı ve Türkiye’de, en çok çocuk iş cinayetinin yaşandığı yıl oldu.

2019’da 26 çocuk çalışırken öldü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde bir rapor yayınladı. Raporda 2019’un ilk beş ayında en az 26 çocuğun çalışırken yaşamını yitirdiği tespit edildi.

İSİG raporuna göre, işsizlik, kriz ve derinleşen yoksulluğun çocuk işçiliğinin de yaygınlaşmasına yansıyor, çocuk işçilerin yüzde 41,4’ünün “hanehalkı gelirine katkıda bulunmak”, yüzde 28,7’si “hanehalkının ekonomik faaliyetine yardımcı olmak” amacıyla çalışmak zorunda kalıyor. Çocuk işçilerin yarısına yakınını, çalıştığı için okula devam edemiyor.

“Mülteci çocuklar daha kötü koşullarda çalışıyor”

Rapora göre, Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye gelmesiyle birlikte hem çocuk işçilerin sayısında artış olduğunu, hem de çalışma koşullarının her açıdan daha da kötüleştiğini söylemek mümkün. Mülteci çocuklar hem daha kötü koşullarda ve daha tehlikeli işlerde çalışıyor, hem de ayrımcılığa, saldırıya maruz kalıyor.

İSİG Meclisi üyesi Pınar Abdal raporu Medyascope’a değerlendirdi. Abdal’a göre, devlet temel görevi olan iş yerlerinde çocuk işçiliğinin yapılıp yapılmadığını denetlemiyor.

Çocuk işçiliğinde yaşanan artışın gerçeği yansıtmadığını söyleyen Abdal, “Çocuk işçiliğinde 7 bin artış buzdağının görünen yüzü. Resmi istatistiklerde 15 yaşın altı alınmıyor. Mülteci-göçmen çocuk işçiler kayıt dışı bırakılıyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.