Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Kavala’nın Gezi Davası’nın ilk duruşmasındaki savunması: “Somut olgular tahrif edilerek, fantastik bir kurgu üretilmiştir”

Kamoyunda “Gezi Davası” olarak bilinen 16 sanıklı davanın İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşması bugün görülmeye başlandı. 2’si tutuklu 6’sı firari 16 sanık, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan yargılanıyor.

Davanın sanıklarından ve 1,5 yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, insan hakları ve sivil toplum aktivisti Osman Kavala da bugünkü ilk duruşmada savunmasını yapıyor. Savunmasında, “Yirmi aydır tutuklu bulunmama neden olan suçlama olgusal temele oturmayan, mantığa aykırı bir dizi iddiaya ve delillerle desteklenmemiş varsayımlara dayanmaktadır. Somut olgular tahrif edilerek, fantastik bir kurgu üretilmiştirdiyen Kavala, iddianamede yer alan tüm mali bilgilerin ve MASAK Raporu’nun kendisi aracılığı ile Gezi Olayları’na aktarılmış olan herhangi bir maddi kaynağın mevcut olmadığını gösterdiğini söyledi.

Gezi Olayları’nın hükümeti devirmeye yönelik önceden planlanmış ve yabancı güçlerin desteğiyle yürütülmüş olduğuna dair herhangi bir argüman öne sürülemediğini belirten Kavala, savunmasında ayrıca şunları kaydetti:

“Gezi olaylarını Soros’a bağlayan kurgudaki kopukluklar ve tutarsızlıklar, iddianamenin suçu ve suçluyu ortaya çıkarma amacına değil, cezalandırmaya dönüşmüş olan uzun tutukluluğuma gerekçe bulmaya ve Gezi Olayları’na katılmış yüzbinlerce yurttaşımızın protestolarını itibarsızlaştırmaya hizmet ettiğini düşündürtmektedir. Gezi Olayları’nı bir odak tarafından planlanmış ve yönlendirilmiş bir kalkışma eylemi olarak tanımlamak siyasi bir değerlendirmedir. Hukukun siyasi mülahazaların üzerinde olması gerekir.”

Osman Kavala’nın savunmasının tam metni için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.