Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğu Akdeniz’de İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın çıkarlarını gözeten tasarı, Amerikan Kongresi’nde yasalaşma yolunda

Doğu Akdeniz’de İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında kurulan enerji ve savunma ittifakına, ABD’nin devlet politikası olarak destek vermesini öngören tasarı yasalaşma yolunda bir aşamadan daha geçti; Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komitesi tasarıyı onayladı.

Tasarı, Kıbrıs Rum Kesimi’ne 1987’den beri uygulanmakta olan silah ambargosunun kaldırılmasını, Yunanistan’a 3 milyon dolar tutarında doğrudan askeri yardım yapılmasını ve Yunanistan ile Güney Kıbrıs’a askeri eğitim için kaynak aktarılmasını öngörüyor. Tasarıda ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’nin “Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi”ni “ihlal eden” etkinliklerini düzenli olarak izleyip rapor etmesi de isteniyor.

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ile Demokrat Senatör Bob Menendez tarafından “Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji İşbirliği” adıyla hazırlanarak nisan ayında Kongre’ye sunulan tasarıda Türkiye’nin S-400 almakta “ısrar etmesi” halinde, F-35 savaş uçağı projesinden dışlanması da talep ediliyor.

Tasarının hem Cumhuriyetçi hem Demokrat Partili kanun koyucular tarafından destek gördüğüne dikkat çeken Senatör Menendez, komite oylaması sonrası memnuniyetini “İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs, ABD’nin asli ortakları, Doğu Akdeniz de ülkemiz için merkezi öneme sahip bir coğrafyadır. Artık bu bölge için yeni bir yol çiziliyor” sözleriyle dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.