Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter’dan yeni politika: Kuralları ihlal eden siyasilere “uyarı etiketi”

Twitter, siyasi konular ve siyasiler özelinde gündemi belirleyen bir yeni medya mecrası. Twitter siyasette herhangi bir dezenformasyona mahal vermemek için politikalarını sıklıkla bu doğrultuda güncelliyor. Twitter’ın seçim dönemlerinde bilgi kirliliğine sebep verilmemesi ve seçimlerin etkilememesi için yeni bir özellik getirerek Nisan 2019’da devreye soktuğu seçim bütünlüğü politikasına dair haberi daha önce paylaşmıştık.

Sosyal medya platformundan bu sefer de, siyasilerin tweetleri üzerinde yeni bir politikaya geçtiğine dair bir açıklama geldi. Perşembe günü yaptığı açıklamada Twitter, kamuoyunun yararına olduğu düşünülen ancak sitenin kurallarını ihlal eden paylaşımların “uyarı” ile yayınlanacağını açıkladı. Twitter’ın bu uygulaması en çok siyasileri ilgilendiriyor. 

Sosyal medya şirketinin kendi blogunda yer alan açıklamada, siyasilerin Twitter kurallarını ihlal eden tweetleri uyarı etiketi ile yayınlayacağını ancak bu paylaşımları “toplum yararını” göz ettiğinden paylaşımdan kaldırmayacağını belirtti. Kullanıcılar, kurallara uygun olmayan paylaşımı görmek isterse, uyarıya tıklamaları yeterli olacak. 

Twitter açıklamasında, “Geçmişte, kurallarımızı ihlal eden bazı mesajların Twitter’da kalmasına izin verdik çünkü kamuoyunun çıkarını gözetmemiz gerekiyordu. Daha önce hangi durumlarda tweetleri sınırladığımız konusu açık değildi, bu yeni uyarı etiketi ‘açıklık’ getirdi” dedi. Yeni uyarı etiketi, 100 binden fazla takipçisi bulunan ve onaylanmış hesabı olan siyasileri ve hükümet temsilcilerini kapsıyor. 

Eleştirmenler, ABD Başkanı Donald Trump dahil olmak üzere politikacıların, hizmet şartlarını ihlal eden mesajlar yayınlamasına rağmen Twitter’ın herhangi bir uyarıda bulunmadığını belirtiyorr. Yaklaşık 62 milyon takipçisi bulunan Trump, Twitter üzerinden zaman zaman İran ve Kuzey Kore gibi ülkelere tehditler savurduğu paylaşımları nedeniyle eleştiriliyor. 

Twitter’ın bu hamlesi diğer sosyal medyalarda da etkili oldu 

Twitter’ın bu hamlesi nefret içerikli paylaşımlara karşı daha etkin önlemler almaları konusunda, YouTube ve Facebook gibi diğer sosyal medya platformları üzerinde baskı yaratıyor. Facebook, içerik denetleme konusundaki kararlarını gözden geçirmek için bağımsız bir gözetim kurulu oluşturma sürecinde. YouTube bu ay, kullanıcıların nefret içerikli paylaşımlara sitede kolayca erişilebildiklerini fark ettikten sonra, beyaz üstünlüğünü ve neonazizmi destekleyen videoları yasakladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.