Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Abdullah Gül: “Bir ülke itibarlı olmazsa, kendisine faydası olmadığı gibi İslam dünyasının meselelerine de bir katkısı olmuyor”

Haber & Kamera: Egemen Gök & Emrecan Kaya

Gelişmekte olan 8 Ülke Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (D-8) 22. kuruluş yıldönümü sebebiyle, Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde Çırağan Sarayı Mabeyn Salonunda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı Recai Kutan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve D-8 ülkeleri temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Karamollaoğlu, Avrupa Birliği’nin gelmiş olduğu durumu örnek göstererek, “İslam İşbirliği Teşkilatı”nın kurulması gerektiğini söyledi. Karamollaoğlu,“Nasıl ki Avrupa euro gibi bir para birimine geçmişse, İslam ülkeleri olarak biz de kendi aramızda bir para birimi ihdas etmeliyiz. Ülkelerimizde kamil manada adaleti tesis edecek güçlü bir hukuk sistemi kurmalıyız. Sadece Müslümanların değil, yeryüzünde hangi inanca sahip olursa olsun, herkesin hakkını gözeten bir dünya kurmalıyız” dedi.

ESAM Genel Başkanı Recai Kutan da D-8’in kurucusu Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı andı: “D-8, sekiz ay gibi kısa bir süre sonra yoğun bir çalışmanın ardından kuruldu ve dünyaya tarihi bir vesika olan İstanbul Deklarasyonu ile ilan edildi. D-8 Erbakan hocamızın önderliğinde kurulan, bütün dünyanın özlediği adil bir dünyanın temelidir. Refahyol hükümetinin düşürülmesinin en önemli sebebi D-8’dir. Samimi inancımız odur ki; D-8 engellenmese ve hayata geçirilseydi, dünyadaki mazlum coğrafyaların çoğu işgal altında olmayacaktı. D-8’in mimarı merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı rahmetle anıyorum.”

Toplantıya katılan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise İslam coğrafyasındaki savaş ihtimali üzerinde durdu: “Çok daha tehlikeli savaş bulutları üzerimizde dolaşmakta. İran-Arap savaşı, başlatmak için ellerinden geleni yapan çok. Irak’ın 2003’teki işgalinde, onun öncesinde olup bitenlerin bugün aynen tekrarlandığını görüyorum.”

D-8’in fikir babası ise merhum Necmettin Erbakan. Erbakan’ın girişimleri ile Haziran 1997’de kurulan D-8’e dahil olan ülkeler Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya. D-8’in amacı “İslam Birliği”ni oluşturmak Bu birliğin altı temel ilkesi ise şu şekilde sıralanıyor:

Savaş değil, barış.

Çatışma değil, diyalog.

Çifte standart değil, adalet.

Üstünlük değil, eşitlik.

Sömürü değil, işbirliği.

Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.