Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜPRAŞ’ta toplu sözleşme görüşmeleri YHK tarafından karara bağlandı, işçiler kararı protesto etti

Koç Holding bünyesindeki TÜPRAŞ ile Petrol-İş Sendikası arasında 4 bin 300 işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS), Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından karara bağlandı. Petrol-İş karara, “YHK sermayeden yana tavır aldı” diyerek tepki gösterdi.

18 Ocak tarihinde başlayan TİS görüşmelerinde, 80 maddeden 70’i üzerinde anlaşmaya varıldı. TÜPRAŞ, grevin yasak olduğu işkolunda faaliyet gösterdiği için, karara bağlanamayan 10 madde YHK’ya intikal etti.  

YHK aldığı kararla işverenin isteklerini onayladı. Karara göre, Petrol-İş’in kabul etmediği TİS süreci 3 yıla çıkarıldı. İlk altı ay yüzde 6 zam veren YHK, işçiler için takip eden altı aylık periyotlarda yüzde 5 zam öngördü. 

Vardiya sistemi Petkim’le aynı hale getirildi. Mazeret izinleri sekiz ay olarak kaldı ancak amirin onayına bırakıldı.

Petrol-İş Örgütlenme sekreteri Tekik: “YHK sermayeden yana tavır aldı”

YHK’nin bu kararı cuma gününden bu yana evlerine gitmeyerek fabrika içinde direnişlerini sürdüren TÜPRAŞ işçileri tarafından tepkiyle karşılandı. Rafinerilerdeki işçilerce düzenlenen yürüyüşler ile protesto edildi. 

Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, kararın açıklanmasından sonra Batman Rafinerisi önünde yaptığı konuşmada “Bir yargı kurumu olduğu düşünülen ve herkesin güvenmesi gereken bir kurul sermayeden taraf olduğunu bir kez daha gösterdi. YHK adlı kurulu da, kararlarını da tanımadığımızı tez zamanda herkes görecek” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.